НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Слідством встановлено, що затриманий експрокурор з Миколаєва корегував обстріли міста

28.12.2022

Ексголові Миколаївської окружної прокуратури Геннадію Герману, який корегував вогонь окупантів по місту, присудили  арешт. Його визнали винним у державній зраді за ч. 2 ст. 111 КК.За даними слідства, на бік окупантів Герман перейшов на початку березня. Чоловік зв’язався із представником одного із засобів масової інформації рф та заявив про бажання співпрацювати. Далі почав отримувати завдання від кураторів зі спецслужб росії та передавати їм потрібну інформацію.

Герман повідомляв окупантам про позиції ЗСУ на Миколаївщині, персональні дані українських військовослужбовців та співробітників ДСНС, паролі для проходження блокпостів, результати обстрілів та загальну оперативну ситуацію в регіоні.

Крім того, корегував вогонь по цивільних і військових об’єктах та інформував окупантів про російських військовополонених, яких затримали в Миколаївській області — скільки їх, де вони утримуються та в якому стані. Для отримання цих даних Герман використовував своїх підлеглих та колег, а також службові зв’язки.

Вважається, що росіяни отримували інформацію від прокурора з 4 березня по 4 квітня. За цей час, за даними правоохоронців, в регіоні загинули щонайменше 112 цивільних та 383 військовослужбовців ЗСУ. Також було зруйновано велику кількість критичної інфраструктури.

Судячи з матеріалів справи, перед затриманням за Германом велося стеження, зокрема аудіо та відеофіксація. Крім того, аби довести скоєння злочину, Герману декілька разів передавалися імітаційні списки з даними про загиблих українських військових та рятувальників, які той передав росіянам. Протоколи слідчих експериментів є у матеріалах справи.

Затримали Германа 4 квітня. Наступного дня йому повідомили про підозру, а 6 квітня відправили до СІЗО, де він перебуває донині.

Геннадій Герман народився на Харківщині, в селі Добренька. Вищу освіту здобув у Національній юридичній академії Ярослава Мудрого. Працював в органах прокуратури Полтавської та Харківської областей. Миколаївську окружну прокуратуру очолив за рік до повномасштабної війни, у березні 2021 року. До призначення на цю посаду працював в Офісі Генерального прокурора.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"