НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Слідчий експеримент по розстрілу на Інститутській не відбувся. Завадили автівки і журналісти

28.11.2018

Генеральна прокуратура вчергове не змогла провести слідчий експеримент щодо розстрілів учасників Революції Гідності на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.

Цього разу у відомстві послались на автівки та журналістську техніку, які перебували на майданчику, де мала бути проведена слідча дія.

У вівторок, 27 листопада, слідчі ГПУ планували провести черговий етап слідчого експерименту поблизу Жовтневого палацу. Початок слідчих дій запланували на 15:30. Проте він не відбувся.

Як повідомив начальник Управління спеціальних розслідувань Сергій Горбатюк, на місці проведення експерименту були припарковані автомобілі та працювала знімальна група, яка виставила камеру та освітлювальний прилад, підготувавши їх до прямого включення.

“На місці була велика кількість транспорту, і перебування журналістів також заважало проведенню слідчої дії”, – повідомив Горбатюк  коментарі Insider. “Журналісти наче як були згодні [гіпотетично] перейти на інше місце, але вони готувались до прямого включення у зв’язку з Томосом і казали, що їм дуже треба включитись саме з цього місця. Прямої незгоди вони не висловлювали, але фактично продовжували залишатись на місці, і це створювало перепони. Перемовини затягнулись і час було втрачено”, – розповів керівник Управління спецрозслідувань.

Сергій Горбатюк пояснив, що через особливості відеофіксації візуальних даних деяких приладів (промінь, яким відтворюють приблизну траекторію польоту кулі), для слідчої дії підходить саме час, коли починаються сутінки. “Тоді при відеофіксації отримуємо картинку не лише з точкою пострілу, а й з самим променем”, – пояснив Горбатюк.

Як з’ясував кореспондент Insider, який теж прибув на місце проведення слідчого експерименту, присутня на майданчику знімальна група – працівники “5 каналу”.

Продюсер Ярослав Шамбуровський підтвердив, що слідчі підходили до них, однак зйомки вони не згорнули.

“Ви бачите супутник? Знаєте, скільки його налаштовувати? Ми тут регулярно “включаємо” журналістів, бо тут гарний вид на Київ”, – зазначив Шамбуровський.

За його словами, слідчі “не дуже наполягали” на припиненні зйомок.

“Якби вони мали б до нас претензії, ми б поїхали. Вони спитали, наскільки це реально, і коли ми закінчимо. Ми відповіли, що зйомки будуть продовжуватись до 22-30”, – сказав продюсер.

Сергій Горбатюк повідомив, що надалі на місця проведення слідчих експериментів за допомогою поліції будуть обмежувати в’їзд автівок та установку стаціонарної техніки. Це буде зроблено для того, щоб ситуація не повторилась.

Втім, суттєвих обмежень для громадян це не принесе, адже щоразу відпрацьовується невелика ділянка території, яка стосується одного окремого епізоду, і лише кілька годин.

Нагадаємо, раніше слідчі дії щодо розстрілів на Інститутській не могли розпочати через відтягування профільними підрозділами КМДА переносу тимчасових постаментів Героям Небесної сотні на так званому “п’ятачку смерті” біля метро “Хрещатик”.

Нині, після низки відтермінувань, тимчасові меморіали перенесли.

Під час слідчих експериментів слідчі мають встановити, звідки розстрілювали учасників Революції Гідності у 2014 році.

У Святошинському районному суді триває судовий процес над колишніми п’ятьма працівниками “Беркуту”, яких підозрюють у розстрілах.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"