НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

РУБРИКАТОР

Слідчого та прокурора на Запоріжжі підозрюють у фальсифікації матеріалів кримінального провадження

19.10.2023

За процесуального керівництва прокурорів Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру виконувачу обов’язків керівника однієї з окружних прокуратур Запорізької області та слідчому поліції.Їм інкриміновано притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, службове підроблення та несанкціоновану зміну інформації, яка обробляється в автоматизованих системах (ч. 2 ст. 372, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 362 КК України).

За даними слідства, підозрювані, діючи за попередньою змовою, під час досудового розслідування стосовно особи у вчиненні хуліганства із застосуванням вогнепальної зброї, вирішили сприяти йому в уникненні кримінальної відповідальності за вчинені дії (ч. 4 ст. 296 КК України).

Для цього слідчий підшукав чоловіка, на якого вони з прокурором вирішили перекласти відповідальність за вчинене іншою особою хуліганство. При цьому, слідчий штучно створив докази його обвинувачення, склав та підписав завідомо неправдиві процесуальні документи, в яких зазначив цього чоловіка. Також він змінив відповідні відомості в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. А прокурор, знаючи про непричетність цієї особи до вчиненого кримінального правопорушення, погодив та затвердив завідомо неправдиві документи. В подальшому прокурор скерував обвинувальний акт щодо завідомо невинної особи до суду для розгляду по суті.

Внаслідок таких дій підозрюваних до кримінальної відповідальності притягнуто невинну особу, а особа яка вчинила кримінальне правопорушення уникла кримінальної відповідальності за тяжкий злочин.

На даний час вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу, а також відсторонення від посад.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Головного слідчого управління ДБР.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"