НОВИНИ

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

РУБРИКАТОР

Слідчого ГПУ, який відмовився проходити алкотест, на рік позбавили підвищень

01.10.2018

До старшого слідчого в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань ГПУ Руслана Ляшка застосували дисциплінарне стягнення у виді заборони призначення на вищу посаду строком на один рік.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на рішення КДКП.

1 квітня 2018 року близько  00.55 год. на автодорозі Київ-Вишгород працівники патрульної поліції зупинили машину, за кермом якої був Ляшко. Поліцейські стверджують, що помітили у чоловіка явні ознаки алкогольного сп’яніння і запропонували пройти перевірку на спеціальному пристрої «Drager» або у закладі охорони здоров’я, але той категорично відмовився та своєю поведінкою почав провокувати конфлікт. Вони повторно озвучили цю пропозицію у присутності двох свідків, але Ляшко все одно відмовлявся і вимагав у поліцейських представитися. Подію було знято на відео, з якого видно, що працівники поліції неодноразово представилися. Свідки версію поліції підтвердили. На водія склали адмінпротокол, який той відмовився підписати, поставивши хрестик.

У травні 2018-го суд оштрафував чоловіка на 10 200 грн.

Слідчий Ляшко пояснив, що в одному із розважальних закладів Вишгорода разом із своєю сім՚єю святкував день народження доньки, при цьому не вживав жодних алкогольних напоїв. Близько опівночі по дорозі додому його автомобіль зупинили патрульні. Від тесту на алкоголь він відмовився, остерігаючись провокацій з боку поліції у зв’язку з розслідуванням низки кримінальних справ. Також він почав нервувати, бо в машині почала плакати дочка.

Ляшко наголосив, що не говорив патрульним, що є працівником Генпрокуратури. Чи складався який-небудь протокол йому не відомо, тому що він такого не підписував, вважаючи дії працівників поліції незаконними, спрямованими на дискредитацію його як учасника дорожнього руху та схиляння до надання неправомірної вигоди. З його слів, працівники поліції проходження огляду у медичному закладі не пропонували. Про інцидент своєму керівництву не доповідав, оскільки не бажав надавати йому суспільного розголосу, що могло зашкодити іміджу прокуратури.

Скаргу до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів подав керівник Генеральної інспекції ГПУ.

КДКП вважає, що дії слідчого були умисними, оскільки йому як працівнику прокуратури було достовірно відомо про їхню адміністративну та дисциплінарну караність, а «грубість» цих проступків є очевидною і недотримання правил прокурорської етики не може бути виправдано жодними обставинами.

Водночас комісія врахувала, що раніше цей слідчий не притягувався до дисциплінарної відповідальності, має позитивну службову характеристику, має на утриманні двох малолітніх дітей, а на час проступку перебував поза службою, а також відсутні будь-які відомості про негативний суспільний резонанс цієї події та завдання шкоди авторитету органам прокуратури.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"