НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Слідчі двічі намагалися закрити справу одеської паспортистки, яка зареєструвала у себе “злодія в законі”

01.11.2021

Київський районний суд Одеси задовольнив клопотання правоохоронців щодо продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо зловживання службовим становищем (ч.2 ст.364 КК України) з боку співробітників Державної міграційної служби України, дії яких сприяли легалізації на території нашої держави низки осіб з кримінальним бекграундом. Відповідне рішення 23 вересня 2021 року ухвалив слідчий суддя Віктор Чаплицький.

Йдеться про виявлений під час службового розслідування корупційний скандал в лавах Роздільнянських міграційників, нюанси якого раніше зазначалися на сторінках Dетектив-Info. Тоді внутрішній аудит виявив: майже два десятки паспортів з тризубом тут виписали в порушення закону, внаслідок чого відповідні документи згодом було визнано недійсними і такими, що підлягають знищенню.

Пікантності та резонансу цій історії додавав той факт, що задля переоформлення документів “клієнтів” провідний спеціаліст Роздільнянського РВ УДМС Любов Загоруй зареєструвала за власною адресою проживання щонайменше двох достойників, які мали проблеми з законом.

По-перше, це 41-річний уродженець міста Сухумі Іраклій Калічава, який відомий в статусі так званого “злодія в законі” на прізвисько “Хуту”.

Відомо, що напередодні документування кримінального генерала паспортом з тризубом на особу Георгія Вайсмана, достойника прописала в себе вищезгадана Загоруй.

“Сусідом” злодія в законі “Хуту” у квартирі паспортистки, виявився 41-річний Дмитро Торнер, якого журналісти видання “Схеми” характеризують в статусі так званого “переговірника” та соратника олігарха Дмитра Фірташа.

Як раніше зазначалося на сторінках Dетектив-Info, навколо особи Торнера, що раніше був оголошений в міжнародний розшук за запитом правоохоронців Молдови, та за свого життя використував ще щонайменше 4 прізвища (Мальченко, Некрасов, Грозний, Бондаренко), влітку 2019 року вибухнув скандал.

Тоді чоловіка, який прагнув потрапити до Верховної Ради 9 скликання, оголосили в розшук вітчизняні силовики, які закидали Торнеру підробку документів (ч.4 ст.358 КК України) та шахрайство (ч.4 ст.190 КК України). У подальшому цю справу було закрито, а самого “посланця від Фірташа” в лютому 2021 року зафільмували після відвідин будівлі Офісу президента України.

З судових матеріалів випливає, що в липні 2019 року відносно співробітників міграційної служби Кіровоградської та Одеської областей, які могли сприяти легалізації “посланця Фірташа” та “злодія в законі” на українських теренах, було зареєстроване кримінальне провадження. Відомо, що цю справу щонайменше двічі намагалися закрити – постановами слідчих від 10 листопада 2020 та 14 квітня 2021 року відповідно з посиланням на відсутність в діянні складу кримінального правопорушення (п.2 ч.1 ст.284 КПК України). Втім, в обох випадках провадження прокурори скасовували ці рішення та відновлювали досудове розслідування.

Наразі скандальною історією опікується одеське теруправління ДБР, де отримали дозвіл від суду на продовження строків розслідування до 28 березня 2022 року. Та запланували отримати інфрмацію та копії матеріалів, які слугували підставою для реєстрації близько 20 осіб за місцем проживання паспортистки Любові Загоруй. А окрім цього – встановити місцезнаходження та допитати в якості свідків Юлію Грозну та Ольгу Торнер – жінок, з якими раніше укладав шлюби Дмитро Торнер.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"