НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Скандальну Бердянську колонію можуть закрити вже влітку

30.04.2021

Міністерство юстиції розглядає можливість закриття Бердянської виправної колонії №77, відомої жорстоким поводженням з в’язнями та зґвалтуванням атовця, вже влітку цього року.  Про це під час засідання парламентського комітету з прав людини повідомив очільник міністерства Денис Малюська.

Бердянську колонію називають одним з найжорсткіших закладів пенітенціарної системи в Україні. У 2015 році там жорстоко побили дванадцятьох новоприбулих засуджених, яких потім залишили без медичної допомоги, а через декілька років за вказівкою когось із адміністрації зґвалтували 23-річного ветерана АТО.

Активісти, які опікуються проблемами в’язнів, розповідали також про випадки, коли люди, які дізнавались про етапування до установи, різали собі вени. Намагаються накласти на себе руки й ті, хто вже відбуває покарання у колонії, однак у разі врятування їх карають.

«Якщо «вскрився» на 77-й (порізав собі вени  – ред.) – ведуть до оперів, опери годують тою кашею, змушують їсти, приводять в відділення і говорять всім – все, він вже «опущений», – розповідав журналістам колишній в’язень колонії №77 Денис Кметь.

У березні поточного року до колоній здійснили моніторинговий візит, який вчергове показав значні порушення. Виявилось, що всіх новоприбулих до колонії б’ють кийками представники Нацгвардії в межах так званої процедури “прописки”. Засуджені розповідали, що впродовж дня їм не дозволяють сідати та змушують робити фізичну зарядку, яка фактично проходить у формі знущання, адже, наприклад, деяких примушують присідати по декілька тисяч раз.

В установі також діють так звані “добровільні помічники адміністрації” – це інші засуджені, але з делегованими їм функціями адміністрації.

“Вони повністю розпоряджаються іншими засудженими. Ці помічники вдягнуті в іншого кольору форму (чорного кольору), при цьому ця форма не є усталеного зразка, дехто з цих помічників був вдягнутий у фірмовий цивільний одяг. Саме ці помічники забезпечують і дисципліну, і контроль  над засудженими, встановлюючи свої засоби і систему впливу на них, яка є фізичним і психологічним тиском, залякуванням”, – розповідали монітори.

За словами міністра Малюськи, Мін’юст має спільне з правозахисниками бачення того, як можна вирішити проблему Бердянської колонії №77.

“Мова йде про можливість закриття установи №77. Така можливість була розглянута і ми таку ідею не відкидаємо та підтримуємо”, – зазначив він.

Водночас, як додав Малюська, в’язнів хочуть  перевести до нового закладу, створеного на базі модернізованої однієї з законсервованих пенітенціарних установ. За його словами, новий заклад має стати прикладом для всієї системи в Україні, але для цього потрібно виділити фінансування на його оновлення.

“До цього часу історично практикувались дві моделі роботи з ув’язненими. Перша, коли вони робили що завгодно та установами керували кримінальні авторитети. Інша, коли адміністрація часто перегинала палку та застосовувала насилля, аби ув’язнені дотримувались дисципліни. Це – неправильно, ми з цим боремося. Але, щоб до кінця довести, як система повинна працювати, нам потрібно показати зразок. Ним може стати модельна установа, на яку ми б могли розраховувати, відкривши додаткові місця у кількості рівній установі №77. Мова йде про 300 місць для в’язнів”, – зазначив Малюська.

Міністр додав, що наразі залишається ще декілька місяців повноцінного функціонування установи і у Мін’юсту вже є кандидат на тимчасового керівника. Нею може стати Олена Щербак, яка, а словами Малюськи, зарекомендувала себе як людина, яка “впроваджує нові гуманні практики поводження з ув’язненими”.

Нагадаємо, що ситуація у Бердянські виправній колонії раніше вже привертала увагу журналістів, які зняли про установу документальний фільм. Стрічку подивились більше мільйона раз.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"