НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

Сержанта поліції з Купʼянська, який працював на окупантів, увʼязнили на 15 років

27.07.2023

Червонозаводський районний суд міста Харкова визнав чоловіка винуватим у державній зраді (вирок від 21 липня).Обвинувачений був начальником конвою відділення № 3 взводу № 3 роти № 2 батальйону конвойної служби ГУНП в Харківській області.

Під час окупації Купʼянська він перейшов на бік ворога. У липні минулого року він власноруч написав на імʼя голови незаконної окупаційної адміністрації заяву про прийняття на посаду у незаконному правоохоронному органі, подав копії особистих документів і в подальшому підписав трудовий договір.

Обвинувачений обійняв посаду «исполняющего обязанности начальника группы конвойной службы», а згодом  «командира отделения охраны конвоирования подозреваемых и обвиняемых ИВС Отдела полиции № 1 (дислокация г. Купянск)». Зокрема, здійснював нагляд за затриманими та конвоювання затриманих, відповідно до законодавства країни-агресора.

За таку роботу в червні і липні минулого року він отримав грошову винагороду — двічі по 70 тисяч російських рублів, про що поставив власні підписи у платіжних відомостях.

Після звільнення міста українські правоохоронці вилучили документи із приміщення Купʼянської окружної прокуратури, що використовувалося у роботі незаконного органу окупаційної влади. У розпорядженні слідства опинилися заява про прийняття на роботу, анкета, автобіографія, трудовий договір, табелі обліку робочого часу, платіжні відомості та інші документи за підписами обвинуваченого.

У судовому засідання чоловік провину не заперечував і щиро розкаявся. Визнав, що після окупації Купʼянська він як поліцейський повинен був покинути окуповану територію, однак цього не зробив за власним бажанням. На початку травня 2022-го він зустрів колегу, який сказав йому, що окупаційні органи наказали прибути до відділу поліції та здати зброю. Наступного дня він зустрівся з окупантами, здав зброю і погодився працювати в незаконному правоохоронному органі, створеному на окупованій території. З 1 чеовня 2022 року він очолив групу конвойної служби, виконував обовʼязки, повʼязані із наглядом і конвоюванням осіб, які були затримані представниками окупаційної влади. Він підтвердив, що розумів, що вчиняє державну зраду.

Громадянина засуджено до 15 років тюремного покарання з конфіскацією всього майна. Також його позбавлено звання «сержант поліції».

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"