НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Щодо майнінгу криптовалюти на серверах судової адміністрації підозрюють інженера

11.10.2019

Печерський суд Києва застосував до підозрюваного нічний домашній арешт і відсторонив від посади.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвали від 3 жовтня.

Чоловік працював інженером відділу адміністрування мереж та системного супроводу Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП «ІСС».  19 вересня наказом гендиректора ДП «ІСС» його переведено на посаду інженера регіональної служби підтримки в м. Києві управління координації регіональних підрозділів Департаменту координації регіональних підрозділів та підтримки робочих місць ДП «Інформаційні судові системи».

Він підозрюється у тому, що незаконно придбав та використовував спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації та розповсюдив шкідливе програмне забезпечення, призначене для втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку.

За посадою чоловік  мав доступ до комп’ютерної техніки ДП «ІСС», займався техобслуговуванням мережевого обладнання дата-центру та його компонентів, інсталяцією програмного забезпечення та ін.

Суд вважає підозру обгрунтованою і відсторонив інженера від посади, бо вважає, що він міг би впливати на свідків у справі, знищити чи підробити речі і документи, які мають суттєве значення для розслідування.

Водночас взято до уваги міцні соціальні зв’язки: чоловік одружений і утримує неповнолітню дитину.

Підозрюваному заборонено залишати своє житло в період часу 23.00 год. до 06.00 год. наступної доби. Також він мусить здати документи для виїзду за кордон і утримуватися від спілкування зі співробітниками ДП «Інформаційні судові системи».

З березня 2019 Державне бюро розслідувань займається справою про стороннє втручання у роботу серверного обладнання судової адміністрації.  24-25 грудня 2018 система була виведена з ладу. На веб-сайтах судів та веб-порталі «Судова влада України», зникли усі новини за період з 06.12.2018 по 27.12.2018 і певний період не функціонував сервіс електронної пошти в ДСА України, в судах, інших органах та установах системи правосуддя був відсутній доступ до ряду електронних послуг, що забезпечуються  «ЄСІТІС».

В ході проведення ДКІБ СБ України перевірки комп’ютерного та серверного обладнання виявлено шкідливе програмне забезпечення «MinerGate», яке було інстальовано на FTP-сервері та починаючи з 1 січня 2018, використовуючи потужності і електроенергію ДСА України, здійснювало видобуток криптовалюти. Крім того, знайшли інсталяційний файл шкідливого програмного забезпечення з функцією негласного отримання інформації. Файл було встановлено на ряді ноутбуків, які використовувались для налаштування серверів, ПЕОМ ДСА України та судів м. Києва. Програма тривалий час таємно вела аудіозапис оточення.

Державна судова адміністрація зазнала фінансових збитків. Так, з метою усунення негативних наслідків було укладено договір з ТОВ «Кайт.Юа» на надання інформаційно-консультаційних послуг вартістю 198 тис. грн.

Нагадаємо, що 22 травня 2019 суд затвердив угоду про визнання винуватості з керівницею компанії, якій ДП «Інформаційні судові системи» заплатило 4,5 млн грн за невиконані роботи щодо розробки комп’ютерних програм . Також підозри у цій справі повідомлено двом екс-директорам ДП «Інформаційні судові системи» Віталію Живаєву і Леоніду Богданову.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"