НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Що заважає інвестиціям в Україну (результати опитування)

16.09.2017

Широкомасштабна корупція і відсутність довіри до судової системи, як і в минулому році, є основними перешкодами для інвестування в Україну, свідчать результати опитування, проведеного інвесткомпанією “Драгон Капітал” (Київ) і Європейською бізнес асоціацією.

Як повідомляється в спільному прес-релізі організацій, респонденти за 10-бальною шкалою важливості оцінили зазначені перешкоди в 8,5 і 7,5 бала відповідно (оцінки відповідаю минулорічним – ред.), інформує “Інтерфакс-Україна”.

На третє місце в рейтингу вийшов фактор монополізації ринків і захоплення влади олігархами (5,9 бала), тоді як воєнний конфлікт з Росією і непрогнозований валютний курс (по 5,6 бала) відповідно опустилися на четверту і п’яту позиції.

Репресивні дії правоохоронних органів займають шосту позицію в рейтингу перешкод для інвестицій (4,6 бала).

Це пов’язано з масовими випадками неправомірних дій прокуратури, СБУ і поліції щодо українських компаній, про які згадують інвестори“, – зазначено в документі.

Інші позиції – постійна зміна нормативного регулювання, складне адміністрування податків і валютні обмеження. Тільки після них опитувані зазначили низьку купівельну спроможність населення, пов’язану з кризою і слабким економічним зростанням.

Крім цього, згідно з результатами дослідження трохи зросла порівняно з показником 2016 року частка іноземних інвесторів, яка, попри всі бар’єри, ухвалила рішення інвестувати в Україну і тих, хто активно шукає можливості для бізнесу в країні.

Таким чином, незважаючи на негативні фактори, Україна залишається потенційно цікавою державою для залучення інвестицій“, – зазначають “Драгон Капітал” і Європейська бізнес асоціація.

Для поліпшення інвестиційного клімату, на думку інвесторів, першочерговими діями уряду повинні стати: ефективна антикорупційна діяльність (зокрема кримінальне переслідування посадових осіб будь-якого рангу і суддів за корупцію), забезпечення верховенства закону для правоохоронних органів, реформа і перезапуск судової системи, а також своєчасне виконання програм міжнародного валютного фонду.

Такі фактори, як податкові канікули для нових інвесторів, поліпшення інфраструктури, або скасування мораторію на продаж земель, є не настільки важливими для інвесторів, як вищевказані реформи.

На жаль, відсутність верховенства права, корупція в судах і правоохоронних органах продовжують нівелювати заклики керівництва країни інвестувати і створювати робочі місця в Україні“, – цитується в прес-релізі генеральний директор “Драгон Капітал” Томаш Фіала.

Традиційно рейтинг проблем, які хвилюють інвесторів і перешкоджають здоровому розвитку економіки країни, очолили корупція і недовіра бізнесу до ефективності судової системи. Ми як організація, що представляє бізнес в Україні, з кожним роком посилюємо риторику, все гучніше говоримо про необхідність активних дій з протидії корупції, зокрема політичних дій і рішень. Справедливість і прозорість не можуть бути вибірковими, країна не повинна мати подвійних стандартів, жорстка антикорупційна політика має поширюватися на всіх, на чиновників і суддів. Інвестори відкрито і голосно говорять про це. Політики повинні, нарешті, звернути на них увагу“, – зазначила виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев’янко.

У документі уточнюється, що опитування проведене організаціями за підтримки Центру економічної стратегії в період з 30 серпня по 7 вересня 2017 року. Загалом в опитуванні взяли участь 77 респондентів, зокрема портфельні і прямі інвестори, які вже мають інвестиції в Україні або тільки планують інвестувати в країну. Опитування проводила компанія GfK Ukraine шляхом онлайн-інтерв’ю.

Як повідомляв “Ні корупції!“, виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин вважає, що українці вірять в нездоланність корупції, владі треба показувати більше конкретних випадків подолання корупції та покарання винних.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"