НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

СБУшника виправдали від звинувачень у хабарництві за вплив на слідчого поліції

03.01.2020

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя виправдав колишнього оперуповноваженого УСБУ в Запорізькій області від звинувачень в отриманні винагороди за вплив на слідчого поліції.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 24 грудня.

У 2014 році на Запорізькому титаново-магнієвому комбінаті виявлено порушення зберігання залишків хлорвмісного титану і розпочато кримінальне провадження. У 2015 на підприємство із перевіркою прийшла податкова служба та заблокувала виплату ПДВ. Адміністрація ЗТМК дізнались, що ініціатором перевірки була СБУ. Позаштатний радник директора ЗТМК начебто зв’язався із представниками СБУ, від яких дізнався, що їх підприємство не надає «фінансову допомогу» і через це завжди матиме проблеми. За закриття справи сбушник нібито захотів 50 тис. грн., які мали перерахувати благодійному фонду. Потім ще була одна зустріч, на яку оперативний СБУ прийшов зі своїм начальником і удвох вони начебто повідомили, що їм особисто ще треба доплатити 150 тис. грн. Через Viber було відправлено листа із реквізитами благодійного фонду і сплачено 25 тис. грн. Гроші надійшли від ТОВ «Титан Україна», оскільки ЗТМК як державне підприємство не мало права надавати благодійну допомогу.

Версія СБУ відрізнялася. Там говорили, що радник директора ЗТМК (заявник) звернувся до них, бажаючи бути інформатором, оскільки оскільки незадоволений діяльністю підприємств Group DF. У 2015 році перевірялася правомірність отримання відшкодування ПДВ підприємством ЗТМК, оскільки в СБУ вважали, що ці кошти можуть бути спрямовані на фінансування тероризму.

«Запорізький обласний благодійний фонд підтримки правоохоронної діяльності» справді отримав 25 тис. грн від ТОВ «Титан Україна». В СБУ пояснили, що через недостатність державного фінансування фонд акумулює гроші і закуповує, зокрема, бензин, який потім передається їм на баланс. Крім того, у вказаний період один із працівників СБУ хворів на онкозахворювання і збиралися кошти на лікування. Самим працівникам УСБУ було заборонено ініціативно звертатись до будь-кого з питання перерахування грошей у фонд. Такі звернення робить директор фонду, який в даному випадку звернення до ЗТМК заперечував.

Лист-звернення з реквізитами фонду і постанова про закриття справи начебто пересилалися через Viber. Але суду так і не показали ці фото. Протокол про зняття інформації з Viber не складений та суду не наданий, тому суд не зміг переконатися, яка саме інформація передавалася.

Відтак суд вважає недоведеним, що перераховані ТОВ «Титан Україна» 25 тисяч гривень на рахунок благодійного фонду були саме неправомірною вигодою за вплив на слідчого.

Керівник ТОВ «Титан Україна», який погодився здійснити переказ грошей, неодноразово викликався для допиту у судове засіданні, але не прийшов.

Зміст розмов вказує, що обвинувачений не був ініціатором пропозиції надіслати гроші. Навпаки саме посадова особа ЗТМК говорить: «Мне надо понимать, в каком объеме это должно быть….Какую цифру озвучивать….Сколько искать средств…Что я должен сделать..», а працівник СБУ не дає прямої відповіді, але каже. що можна скерувати гроші на благодійний фонд, не кажучи, що бере на себе якісь зобов’язання. Наприкінці розмови представник ЗТМК констатує: «Все, короче, я говорю так: ориентируйтесь где-то на пятдесят и вопрос будет снят. Правильно?». Співробітник СБУ відповідає: «В плане благотворительности». Суд вважає, що, враховуючи плутаний характер розмов, перескакування з теми на тему, зробити висновок, яке саме питання намагалась вирішити посадова особа ЗТМК, неможливо. Один із аудіозаписів взагалі не відкрився і суд не враховував складений на його основі протокол

У телефонній розмові обвинувачений каже: «Я буду держать вас в курсе», але не вказує, що зробить щось для впливу на слідчого. Під час останньої бесіди взагалі каже: «Какие деньги? Я вам ничего не говорил по поводу денег. Подождите, Алексей, что это за бред такой?».

Частину матеріалів НСРД визнано недопустимими, оскільки прокурор не надав суду протокол про результати контролю за вчиненням злочину. Дослідивши реєстр матеріалів досудового розслідування, суд дійшов до висновку, що такий протокол взагалі не складався. Заявник до конфіденційного співробітництва або до проведення негласних слідчих (розшукових) дій не залучався, оскільки таке рішення прокурором не приймалось.

Суд вирішив, що прокурором не надано безсумнівних доказів причетності обвинуваченого до злочину і виправдав його.

Раніше у справі також фігурував начальник 2 сектору відділу контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Управління СБ України в Запорізькій області. Але у листопаді 2018 прокурор відмовився від обвинувачення, оскільки проти нього не знайшли доказів.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"