НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

СБУ без конкурсу замовила черевиків на майже 7 млн фірмі родини екснардепа

29.04.2020

Служба безпеки України (СБУ) уклала договір на купівлю майже чотирьох з половиною тисяч черевиків у фірми, бенефіціаром якої є син нардепа попереднього скликання Миколи Лаврика. Договір підписали без конкурсу.

Про це “Слідство.Інфо” довідалося з реєстру публічних закупівель Prozorro.

Угоду департамент господарського забезпечення СБУ та фірма “Таланпром” уклали 13 квітня за переговорною процедурою. Сума договору склала 6,7 мільйона гривень або 1516 гривень за одну пару чобіт.

Формально відсутність аукціону пояснили тим, що двічі перед цим конкурс скасовували через недостатню кількість пропозицій. На першу закупівлю, яку оголосили наприкінці січня цього року, подалася лише фірма “Таланпром”. На другому тендері, який оприлюднили на початку лютого, взагалі не було жодного учасника. У такому разі втретє закон дозволяє укладати договір без тендеру.

Водночас, як ми з’ясували, строк подачі пропозицій у перших двох закупівлях практично збігався у часі — з різницею в один тиждень.

Як ми довідалися, фірма “Таланпром” повинна поставити взуття впродовж травня-червня цього року. Ідеться про черевики з високими берцями.

Бенефіціаром цієї компанії є син депутата попереднього скликання від “Блоку Петра Порошенка” Миколи Лаврика — Андрій Лаврик. Сам ексдепутат вказував цю компанію, а також фірму, яка нею офіційно володіє, у своїй минулорічній декларації.

Як свідчать дані публічного модулю аналітики BiProzorro, із червня 2017 року й донині фірма “Таланпром” уклала договорів на постачання взуття на майже 1,5 мільярда гривень. Основним замовником компанії було Міністерство оборони, з яким вона підписала угод на понад один мільярд гривень. Із Службою безпеки України “Таланпром” уклала договорів загалом на майже 29 мільйонів гривень.

За повідомленням видання “Наші гроші”, відділення Антимонопольного комітету Одещини виявило змову двох компаній з орбіти екснардепа Лаврика під час закупівель взуття на майже 1,5 мільйона гривень влітку 2017 року. Відтак, їх оштрафували на 117 тисяч гривень кожну.

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, держпідприємство “Медичні закупівлі України”, яке проводить тендери щодо медичних засобів, уклало угоду з українською фірмою на виготовлення 90 тисяч захисних комбінезонів. Контракт міг заощадити державі 13 мільйонів гривень, проте МОЗ досі не погодило цю закупівлю. Натомість — самостійно придбало 71 тисячу вдвічі дорожчих китайських захисних комбінезонів.

Василь Бідун

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"