НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Розумна ініціатива: «слуги народу» пропонують зменшити ставки судового збору

15.11.2019

Законопроектом знижується розмір судового збору та передбачається можливість відстрочення та розстрочення його сплати не тільки для позивачів, але й інших учасників судового процесу.

Законопроект №2427 щодо внесення змін до Закону України «Про судовий збір» поданий до Верховної Ради членами політичної партії «Слуга народу» Русланом Горбенком та Іриною Аллахвердієвою.

На думку авторів законопроекту, під час оскарження рішень судів не відбувається дотримання принципу, згідно з яким громадяни мають сплачувати судовий збір у розмірі, меншому за збір, що сплачують бізнес або органи державної влади. Це призводить до ускладнення доступу фізичних осіб до правосуддя. Така ж невідповідність існує і в частині оскарження ухвал у порядку адміністративного судочинства. Більше того, наявне формулювання ставки за подання апеляційних та касаційних скарг не відображає її раціональності.

Враховуючи зазначене, «слуги народу» пропонують внести зміни до ЦПК України та Законів України «Про судовий збір» та «Про захист прав споживачів».

Передбачається, що особи, які звертаються із заявами про перегляд судових рішень у зв’язку з виключними обставинами, будуть звільнені від сплати судового збору.

Змінюються форми розрахунку ставки судового збору за подання апеляційних та касаційних скарг; встановлюється граничний розмір такого збору для фізичних осіб, при цьому за основу береться розрахункова ставка, що підлягала сплаті виключно за оскаржувану частину позовних вимог.

Крім того, знижується розмір судового збору за подання апеляційних та касаційних скарг на ухвали в порядку адміністративного судочинства.

Проектом закону пропонується доповнити перелік осіб, які звільнені від сплати судового збору. Так, у випадку ухвалення законопроекту від сплати судового збору будуть звільнені:

-внутрішньо переміщені особи;

-споживачі — у справах щодо порушення їхніх прав;

-діючі або колишні працівники — у питаннях захисту їхніх трудових прав;

-особи, які звертаються до суду за захистом своїх прав на підставі зразкових рішень Верховного Суду;

-особи, які намагаються встановити факти, що мають юридичне значення та мали місце на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, м. Севастополь, Донецької та Луганської областей.

Законопроект передбачає можливість для відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати не тільки для позивачів, а й для інших учасників судового процесу.

Як зазначають автори законопроекту, «прийняття цього проекту закону спростить доступ до правосуддя ширшому колу учасників судових справ, гарантії захисту прав яких визначені законом, а також дозволить реалізувати принцип сплати судового збору пропорційно оскаржуваній частині вимог».

Відкритим залишається питання, чи є суттєве зменшення ставок судового збору та розширення категорій осіб, звільнених від його сплати, економічно обґрунтованим?

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"