НОВИНИ

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

РУБРИКАТОР

Розстріли протестувальників на Майдані: справи колишніх беркутівців передали до суду

17.01.2024

Працівники Державного бюро розслідувань завершили розслідування кримінального провадження щодо 20 колишніх «беркутівців». Вони застосували вогнепальну зброю проти учасників мирних акцій протесту у лютому 2014 року, що призвело до загибелі беззбройних активістів. Про це повідомляє пресслужба Бюро.Слідством встановлено, що вказівку застосувати зброю надав колишній президент Янукович, який намагався у будь-який спосіб залишитись при владі. Перебуваючи у резиденції «Межигір’я» він через урядовий зв’язок віддав злочинний наказ міністру МВС на застосування працівниками правоохоронних органів вогнепальної зброї до мирних учасників протесту.

У ДБР повідомляють, що співробітники роти у взаємодії з працівниками інших підрозділів на Інститутській застосували до беззбройних активістів, у яких зі спорядження були лише шоломи та щити вогнепальну зброю. Після чого за вказівкою командира стали відходити на заздалегідь підготовлену позицію – бетонні блоки, що перекривали вхід на територію урядового кварталу.

Перебуваючи за укриттям, спецпризначенці продовжили здійснювати прицільні постріли на ураження мітингувальників, які не вчиняли жодних протиправних дій. У результаті застосування зброї правоохоронці вбили 48 та поранили 90 учасників акцій протесту, серед яких і особи, які намагались надати допомогу постраждалим.

Лише вранці наступного дня після прийняття Верховною Радою рішення про повернення спецпідрозділів до місць постійної дислокації бійці спецроти відійшли з зайнятих позицій.

“Побоюючись переслідування за вчинені злочини, зброя була викрадена та пошкоджена спецпризначенцями й, зокрема, втоплена у водоймі на території одного з районів Києва. У ході розслідування частина зброї була віднайдена та ідентифікована, не дивлячись на намагання злочинців знищити її нумерацію”, – повідомили у Держбюро розслідувань.

Обвинувальний акт щодо 9 беркутівців направленодо суду для розгляду за спеціальною процедурою, у зв’язку з переховуванням обвинувачених на території рф та набуття її громадянства.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"