НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Росіяни планують судилище над українським правозахисником Максимом Буткевичем

13.07.2022

Російські окупанти хочуть влаштувати показове судилище над полоненим правозахисником і журналістом, одним із засновників Громадського радіо, нині військовослужбовцем Збройних сил Максимом Буткевичем.

Про це під час програми “Звільніть наших рідних” в ефірі Громадського радіо сказав його батько Олександр Буткевич.

Певний час рідні не повідомляли про полон правозахисника, але перервати мораторій на мовчання їх спонукала небезпека висунення фейкових звинувачень проти нього.

На думку батька Максима Буткевича, нагнітання пропаганди робиться для того, щоб створити підґрунтя, так звану “громадську думку”, яка дасть підстави висмикнути чоловіка із середовища військовополонених і інкримінувати якусь окрему статтю злочину – тероризм, замах на державний устрій Білорусі тощо.

“Наприклад, його називали “британським шпигуном” лише через те, що він свого часу працював у Лондоні на BBC. Пропагандисти поширюють фейки про Максима з єдиною метою – влаштувати показове шоу-судилище. Оця небезпека спонукала нас припинити мораторій на мовчанку”, – сказав він.

Батько полоненого захисника України подякував усім, хто долучається до справи звільнення Максима. Він переконаний, що максимальне висвітлення ситуації та поширення правди про його сина буде нейтралізацією пропаганди Росії, яка шириться та надзвичайно шкодить правозахиснику.

Голова правління Громадського радіо Андрій Куликов наголосив, що під час полону Максим тримається гідно і залишається вірним своїм принципам. Про це свідчить відеозапис, який поширили російські пропагандисти.

Також до програми ввійшов архівний запис інтерв’ю з Максимом Буткевичем, де він каже, що взяв до рук зброю лише через надзвичайну для країни ситуацію.

“Я все своє свідоме життя був антимілітаристом і залишаюся ним за переконаннями. Не вважаю, що мілітаристську структуру варто поширювати за межі секторів, для яких вона була створена. Однак у цей час я почуваю себе на своєму місці. В армії я не на все життя. Буду стільки, скільки потрібно, щоб захистити те, що найцінніше”, – сказав тоді правозахисник.

Максим Буткевич першу вищу освіту здобув на факультеті філософії Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Пізніше здобув ступінь магістра мистецтв, вивчаючи прикладну антропологію в Університеті Сассексу (Велика Британія). Працював журналістом на всеукраїнських каналах та британському BBC. Став співзасновником Громадського радіо, де також працював журналістом та ведучим у 2013–2014 роках.

Близько 10 років присвятив правозахисній діяльності. Зокрема, входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

До останнього часу був координатором проєкту “Без кордонів”, спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. А також був координатором впровадження системи моніторингу та швидкого реагування на порушення прав людини в Україні – REAct, Альянсу громадського здоров’я.

Протягом багатьох років є одним з модераторів показів та подій міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Максим Буткевич вступив до лав ЗСУ в березні 2022 року,

За даними батьків, його захопили в полон у червні 2022 року в районі тимчасово окупованих Золотого і Гірського на Луганщині. Де зараз перебуває чоловік, у якому він стані, невідомо.

За словами матері активіста Євгенії Буткевич, питання щодо визволення її сина перебуває під контролем Обʼєднаного центру з пошуку та звільнення полонених. Його курують Служба безпеки України та Головне управління розвідки. Поки що там на всі запити рідним відповідають лише, що “справа опрацьовується”.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"