НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

«Рятуючи майно», слідчий та оперативники ДБР обшукали суд та його відвідувачів

13.01.2024

У приміщенні столичного райсуду майже 5 годин тривав невідкладний обшук без будь-якого судового рішення. А на вході до суду перевіряли усіх —і працівників суду, і прокурорів, і просто відвідувачів.Про події, що мали місце 9 січня, йдеться у зверненні зборів суддів Дніпровського районного суду м.Києва до Вищої ради правосуддя, Ради суддів та Офісу Генерального прокурора із заявою про втручання у діяльність суду щодо здійснення правосуддя.

Зазначається, що обшук проводився «у зв’язку з невідкладним випадком (пов’язаним із врятуванням майна)» заступником керівника другого відділу управління Головного слідчого управління Державного бюро розслідування Терьохіним Д.Г. за участю старших оперуповноважених та оперуповноваженого ТУ ДБР.

Проте, як ідеться у повідомленні, фактично основною метою було одержання слідчим доступу до службового комп’ютеру, який закріплений за помічником судді Юлії Іваніної. Там ним відшукано та одержано доступ до проектів судових рішень та власне рішень, в яких зазначені персональні дані учасників провадження.

Повний текст одного із таких рішень мав бути оголошений саме у день проведення обшуку, о 17:00. За повідомленням судді Ю.Іваніної, слідчий сфотографував цей текст на мобільний та відправив комусь фото.

Крім того, без ухвалення відповідного процесуального рішення вказана службова особа здійснила особистий обшук судді, її помічника та секретаря, а саме сумочок, верхнього одягу. Також було оглянуто мобільні телефони помічника та секретаря, а саме їх переписку із суддею.

Водночас, знову ж таки без будь-якого судового рішення вилучені дані з камер відеоспостереження, а також копії табелів робочого часу, накази про відпустки Ю.Іваніної.

При цьому, копія протоколу обшуку взагалі не була надана на підпис та не вручена жодній уповноваженій особі суду. Та й власне інформації, що мала б значення для розслідування даного кримінального провадження, слідчим не виявлено, про що зазначено в протоколі.

Збори суддів наголосили, що такі дії органу досудового розслідування вважають незаконними, вчиненими з явним перевищенням влади та службових повноважень з метою втручання у діяльність суду щодо здійснення правосуддя. Й закликали уповноважені державні органи терміново вжити передбачених законом заходів за зазначеними фактами.

Також збори підтримали звернення колеги до ВРП з приводу незаконного втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"