НОВИНИ

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

РУБРИКАТОР

Результати моніторингового візиту до Зарічного районного суду міста Суми

15.04.2019

В рамках реалізації національного превентивного механізму регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Сумській області Ірина Білик та громадський монітор Роман Сухоставець здійснили візит до Зарічного районного суду м.Суми.

Було встановлено, що суд розташовується у 5-ти поверховій будівлі, а саме на 3-5 поверхах. Є спеціальний вхід в будівлю для підсудних. Суд має п’ять залів судових засідань, всі використовуються для розгляду кримінальних проваджень. У залах встановлено кабіни із спеціального захисного скла, що відповідає міжнародним стандартам.

Зважаючи на важливість доступності до судочинства маломобільних груп населення, одна зала розміщена на 1 поверсі. Проте через особливості будівлі особи з інвалідністю не можуть самостійно подолати східці біля входу в приміщення, тому це відбувається за допомоги співробітників суду та охорони. На дверях окремих приміщеннях встановлені таблички шрифтом Брайля. Крім зали судових засідань на першому поверсі інші приміщення суду для осіб з інвалідністю недоступні.

Незважаючи на вимоги Державних будівельних норм, як і у Сумському районному суді, з яким Зарічний районний суд знаходиться в одній будівлі, відсутнє приміщення для конфіденційного спілкування з адвокатом, а також приміщення для ознайомлення з матеріалами справи.

Приміщення для конвою і утримання підсудних (засуджених) осіб розташоване в підвальному приміщені. У приміщені обладнано 5 камер, що використовуються спільно з Сумським районним судом Сумської області. В камерах природне освітлення відсутнє, штучне – недостатнє. Врахувавши рекомендацій моніторингової групи під час попереднього візиту до Сумського райсуду, обвинувачені (підсудні), засуджені на момент візиту вже були забезпечені питною водою.

Аптечка в суді була укомплектована за власні коштів працівників суду. За рахунок територіального підрозділу Державної судової адміністрації України було виділено апарат для вимірювання тиску. Персонал установи проходив курси від Червоного Хреста щодо надання домедичної допомоги. Найближнім часом заплановано направити на аналогічні курси судових розпорядників.

Зарічним районним судом проводиться активна просвітницька робота серед жителів міста, студентів, школярів. Започатковано та реалізовується проект «Вас чекають у суді», під час якого розглядаються актуальні правоосвітні теми. За участі працівників суду була створена телевізійна програма «Про суд».

Керівництво суду неодноразово ставило питання перед Державною судовою адміністрацією щодо перенесення суду до більш пристосованого приміщення або облаштування його відповідно до вимог законодавства, проте це питання не вирішено.

За підсумками моніторингового візиту буде підготовлений звіт та направлені відповідні акти реагування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"