НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Результати моніторингового візиту до Відділу поліції № 2 Оболонського УП ГУНП в м. Києві

12.04.2019

Співробітник Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини та громадський монітор здійснили візит до Відділу поліції № 2 Оболонського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві.

Під час візиту встановлені непоодинокі випадки порушення конституційного права громадян на свободу та особисту недоторканість. Зокрема, протоколи про затримання осіб за підозрою у вчиненні злочинів складаються через тривалий час після їх фактичного затримання. Мають місце порушення права на захист затриманих осіб. Про їх затримання регіональний центр з надання безоплатної правової допомоги негайно після затримання не повідомляється. Як наслідок, перші зустріч затриманих із адвокатами відбуваються через 5-6 годин після фактичного затримання.

Через відсутність спеціальної кімнати неможливе проведення конфіденційних побачень затриманих осіб зі захисниками.

У відділі поліції відсутня також кімната для проведення слідчих дій, тому процесуальні дії із затриманими проводяться в службових кабінетах працівників поліції.

Умови тримання в кімнатах для затриманих потребують покращання. Рівень природного та штучного освітлення не відповідає встановленим вимогам, конструкція вікон не дозволяє утримуваним особами самостійно відкривати кватирку. Утримувані в цих кімнатах не забезпечуються необхідним посудом, не дотримуються встановлені норми їх харчування. Зокрема, затримані не забезпечуються хлібом, чаєм та цукром.

Крім цього, у Відділ поліції є кімната для затриманих у вигляді металевої клітки, що згідно з рішенням Європейський суд з прав людини є принижуючим гідність поводженням та суперечить принципам Статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Звіт за результатами візиту буде надіслано до Міністерства внутрішніх справ України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"