НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Результати моніторингового візиту до Ширяївського виправного центру на Одещині

13.03.2019

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях Олександр Остапенко та регіональний представник Уповноваженого в Одеській області Валентин Михайлов за участі громадського монітора національного превентивного механізму Володимира Саркісяна провели моніторинговий візит до Державної установи «Ширяївський виправний центр (№111)» на Одещині.

Під час моніторингового візиту інспектори ознайомилися з умовами тримання засуджених, провели із ними конфіденційні бесіди, а також вивчили стан соціальної реабілітації, умови праці та надання їм медичної допомоги.

Адміністрацією установи докладаються зусилля щодо створення належних умов утримання засуджених. Зокрема, силами установи  проводяться ремонтні роботи. Однак побутові умови проживання засуджених викликають зауваження.

У ході моніторингу виявлена значна кількість засуджених, які не мають документів (паспортів), або не мають українського громадянства, тому не можуть бути допущеними до праці. Адміністрація установи недостатньо сприяє відновленню документів, таким чином унеможливлюючи соціальну реабілітацію засуджених.

На інформаційних стендах бракує актуальної інформації щодо правозахисних та гуманітарних громадських організацій, правової інформації щодо прав засуджених на звернення та контактів центрів правової допомоги і Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини.

В незадовільному стані знаходяться приміщення ДІЗО та кімнати довгострокових побачень. Стан електричної мережі, розетки, електроприлади, можуть становити загрозу для життя і здоров’я засуджених.

Моніторингова група звернула увагу керівництва установи на неналежний стан забезпечення засуджених питною водою та одноманітне меню в їдальні. Також в установі погано організована робота щодо укладання засудженими декларацій з лікарями на надання медичних послуг.

За результатами візиту буде підготовлено звіт, який разом із рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків буде надіслано до Південного міжрегіонального управління виконання покарань та пробації Міністерства юстиції України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"