НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Результати моніторингового візиту до Шевченківського районного суду Чернівців

16.04.2019

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області Леонід Мельников разом з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Богданом Бойком та монітором національного превентивного механізму Антоніною Вишневською здійснив візит до Шевченківського районного суду м. Чернівці.

Під час візиту монітори перевірили умови перебування громадян в суді, забезпечення прав підсудних (засуджених) та доступність суду для осіб з інвалідністю.

Керівництвом суду вживаються заходи щодо створення належних умов для розгляду кримінальних справ та для забезпечення участі в судових засіданнях людей з особливими потребами. Так, у приміщенні суду в наявності таблички для громадян з вадами зору.

Всі зали судових засідань обладнані у необхідній кількості технічними засобами фіксування кримінального провадження, є окремий зал для слухання справ у закритому режимі, дотримано температурний режим, достатньо природнього та штучного світла. В кожному залі є медична аптечка та вільний доступ до питної води.

Водночас моніторинговою групою були виявлені й певні проблеми.

В суді відсутня кімната для конфіденційного спілкування з адвокатом, немає приміщення для конвою.

Згідно з чинними нормами, на кожну залу судового засідання для розгляду кримінальних проваджень має бути передбачено не менше 3 камер для підсудних. Тоді як в Шевченківському районному суді на 4 зали для розгляду кримінальних проваджень взагалі немає таких камер, що унеможливлює за необхідності забезпечення роздільного розміщення чоловіків і жінок, дорослих та неповнолітніх, інших осіб відповідно до вимог статті 8 Закону України “Про попереднє ув’язнення” та статті 88 Кримінально–виконавчого кодексу України.

Доступність до приміщення суду для маломобільних груп населення фактично не забезпечується. Вуличні сходи не дублюються пандусом, яким можна було б піднятися без сторонньої допомоги. Технічні умови приміщення суду не пристосовані для переміщення осіб з обмеженими фізичними можливостями та маломобільних груп населення на другий поверх будівлі.

За результатами моніторингового візиту до територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області вноситимуться акти реагування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"