НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Результати моніторингового візиту до Садгірського районного суду Чернівців

05.03.2019

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України  у Чернівецькій  області Леонід Мельников  разом з громадськими моніторами Богданом Бойком та Юлією Малованюк здійснив в рамках національного превентивного механізму візит до Садгірського районного суду м. Чернівці.

Під час візиту монітори перевірили умови перебування громадян в суді, забезпечення прав підсудних (засуджених) та доступність суду для осіб з інвалідністю.

Доступність до приміщення суду для маломобільних груп населення фактично не забезпечується. Вуличні сходи не дублюються пандусом, яким можна було б піднятися без сторонньої допомоги. Дві зали для розгляду справ розташовані не на першому поверсі. Технічні умови приміщення суду не пристосовані для переміщення осіб з інвалідністю на інші поверхи, що взагалі унеможливлює їхній доступ до другого та третього поверхів будівлі суду. Водночас, у приміщенні суду є таблички зі шрифтом Брайля для громадян з вадами зору.

Під час огляду зали судових засідань для розгляду кримінальних справ встановлено, що вона обладнана у необхідній кількості технічними засобами фіксування кримінального провадження та технічними засобами проведення дистанційного провадження в режимі відеоконференції, дотримано температурний режим, достатньо природнього та штучного світла. Встановлено систему кондиціювання.

При цьому були виявлені й певні недоліки. В суді відсутня кімната для конфіденційного спілкування з адвокатом. Приміщення для конвою майже вдвічі менше за розміром, ніж передбачено державними будівельними нормами. Оскільки у приміщенні для конвою відсутнє вікно та відсутня вентиляція, немає доступу ані денного світла, ані свіжого повітря.

Незважаючи на те, що на кожну залу судового засідання для розгляду кримінальних справ має бути передбачено не менше 3 камер для підсудних, в наявності є лише одна, що не зможе за необхідності забезпечити роздільне розміщення чоловіків і жінок, дорослих та неповнолітніх, інших осіб відповідно до вимог статті 8 Закону України “Про попереднє ув’язнення” та статті 88 Кримінально–виконавчого кодексу України.

Підсудні та інші учасники судових процесів, які перебувають у приміщенні суду, забезпечуються питною водою, однак в самих залах відсутні як одноразовий посуд, так і ємності з питною водою.

За результатами моніторингового візиту до територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області вноситимуться акти реагування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"