НОВИНИ

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

07.05.2024

06.05.2024

03.05.2024

РУБРИКАТОР

Результати моніторингового візиту до Первомайської виправної колонії № 117 на Харківщині

19.02.2019

Моніторингова група у складі представника Уповноваженого ВРУ з прав людини у східних областях Сергія Красноперова, начальника відділу регіонального представництва в східних областях Департаменту регіональних представництв Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Сергія Кузьменка, регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Харківській області Андрія Бохвалова, громадського монітора національного превентивного механізму Костянтина Ключарьова та громадського монітора з додержання конституційних прав і свобод громадян Владислава Онищенка перевірила, як дотримуються права людини в Державній установі «Первомайська виправна колонія (№ 117)».

Керівництво установи продемонструвало відкритість при проведенні огляду приміщень і наданні інформації, забезпечило можливість конфіденційно спілкуватися із засудженими.

Члени моніторингової групи зазначили що, адміністрація установи докладає зусиль для створення належних побутових умов утримання ув’язнених. Зокрема, зроблено капітальний ремонт у лазні відповідно до встановлених вимог та норм, а решта приміщень банно-прального комплексу перебуває у стадії ремонту.

Проте під час візиту були виявлені порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження із в’язнями.

Моніторинговою групою були відзначені численні порушення прав маломобільних людей та таких, що підпадають під категорію осіб з інвалідністю. Вхід адміністративної частини не облаштований пандусом, а кнопка виклику розташована у важко доступному для маломобільних груп населення місці.

Спеціальні індивідуальні програми роботи із засудженими, що утримуються у дільницях посиленого контролю, заповнюються неналежним чином.

План організації культурно-масової та фізкультурно-оздоровчої роботи із засудженими дільниці посиленого контролю, зі слів самих засуджених, виконується недбало. Засуджені стверджують, що такі заходи, зокрема з правового та морального виховання, не проводяться. Низький рівень правової культури та обізнаності з правових питань засуджених, в тому числі щодо знань про свої права (на короткострокові та тривалі побачення; листування).

Інформаційні стенди у відділенні карантину, діагностики та розподілу не містять інформації про механізм звернення до центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відсутні поштові скриньки в місцях, де вони повинні знаходитись. Засуджені скаржились на проблеми з організацією листування в установі.

Не вирішено питання організації медичного забезпечення. Зокрема, залишається вакантною посада начальника медичної частини. Його обов’язки виконує фельдшер, у якого відсутні підтверджуючі документи на право займатися медичною діяльністю та відповідної кваліфікації. Стан такого кадрового забезпечення та проблеми організаційного характеру призводять до порушення вимог законодавства і незабезпечення прав засуджених на своєчасну медичну допомогу та перевірку їхнього стану здоров’я, відповідно до вимог законодавства. Відсутні «Журнал обліку медикаментів», «Журнал обліку виявлених тілесних ушкоджень».

За результатами візиту звіт разом із рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків буде надіслано до Північно-Східного міжрегіонального Управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"