НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Результати моніторингового візиту до Кропивницького ізолятора тимчасового тримання

20.02.2019

В рамках реалізації національного превентивного механізму  Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини проведено  моніторинговий візит до Кропивницького ізолятора тимчасового тримання затриманих та доставлених осіб.

До складу моніторингової групи увійшли регіональний представник Уповноваженого у Кіровоградській області Олег Кошовий, представник Уповноваженого у південних регіонах Олександр Остапенко та  громадський монітор Віктор Жученя.

Загалом стан утримання громадян, які на період здійснення моніторингу перебували у Кропивницькому ІТТ відповідає вимогам національного законодавства у сфері поводження з затриманими особами.  Зокрема, забезпечуються належні  санітарно-гігієнічні та побутові умови. З вказаними особами проводиться роз’яснювальна робота у сфері дотримання та захисту прав затриманих та доставлених осіб, інформування з наданням контактних даних центру безоплатної правової допомоги, гарячих ліній правозахисних інституцій. Ізолятор укомплектовано необхідними засобами надання первинної медичної допомоги.

Водночас, під час моніторингового візиту виявлені деякі недоліки. Зокрема, вхід до приміщення адміністративної будівлі ІТТ не облаштовано інформаційними стендами щодо відомчої належності та назви державної установи. Також вхід не обладнано пандусом для осіб з інвалідністю. На момент моніторингу переговорний пристрій для зв’язку відвідувачів установи з черговим ІТТ  не працював.

У приміщенні ІТТ відсутня окрема кімната для спілкування затриманих осіб з адвокатом, що створює додаткові перешкоди та незручності під час отримання правової допомоги затриманими та доставленими особами.

У ванній кімнаті місця для прийому душу не розділені відповідними перегородками, що  свідчить про незабезпечення права на приватність  даної категорії утримуваних осіб.

За результатами моніторингового візиту на адресу ГУНП в Кіровоградській області буде спрямовано акт реагування щодо усунення виявлених порушень в діяльності Кропивницького ізолятора тимчасового тримання.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"