НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Результати моніторингового візиту до Конотопського виправного центру № 130 на Сумщині

16.04.2019

Співробітники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в рамках реалізації функцій національного превентивного механізму здійснили моніторинговий візит до Конотопського виправного центру (№ 130) в Сумській області.

Незважаючи на обмежене фінансування, в установі проведено певну роботу щодо приведення умов тримання в’язнів у відповідність до вимог національного законодавства. Проте мають місце порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження із в’язнями.

Під час візиту зафіксовано надмірну заґратованість вікон у камерах дисциплінарного ізолятора, унаслідок чого в них недостатньо природнього освітлення та постійно увімкнене штучне освітлення. Такого освітлення недостатньо для того, щоб засуджені могли читати без шкоди для зору. У цих приміщеннях відсутні бачки із питною кип’яченою водою, спостерігається підвищена вологість та задуха.

Лікарські засоби, які на момент візиту зберігалися в аптечці штрафного ізолятора, мали вичерпані строки придатності, що унеможливлює їх застосування у необхідних випадках. Упаковка ліків має ознаки умисного знищення маркувань про терміни їх придатності.

В ході ознайомлення з документами щодо поміщення засуджених до дисциплінарного ізолятора встановлено, що в них відсутні висновки медичного працівника стосовно можливості засуджених за станом здоров’я поміщатися до таких приміщень.

В гуртожитках установи електромережі використовуються з порушенням правил пожежної безпеки, що створює небезпеку для життя та здоров’я в’язнів. В деяких приміщеннях харчоблоку виявлено антисанітарні умови.

За результатами моніторингового візиту відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням рекомендацій щодо їх усунення буде направлено до Міністерства юстиції України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"