НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Результати моніторингового візиту до ІТТ ГУНП у місті Ромни на Сумщині

20.04.2019

Співробітник Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини та громадські монітори здійснили візит до ізолятора тимчасового тримання № 5 Головного управління Національної поліції в Сумській області, який знаходиться у місті Ромни.

Під час візиту встановлено, що в ІТТ № 5 належним чином організовано роботу. Керівництвом ГУНП в Сумській області в цілому вживаються заходи щодо приведення умов для осіб, які тримаються у ізоляторі тимчасового тримання, до встановлених вимог чинного законодавства України та міжнародних стандартів.

А виконання рекомендацій Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, наданих після останнього візиту до ІТТ № 5, керівництвом ГУНП в Сумській області організовано належну роботу щодо усунення виявлених недоліків.

Зокрема, у ІТТ площа камер приведена у відповідність до національних та міжнародних стандартів шляхом зменшення планового наповнення камер та демонтажу зайвих ліжок. В камерах встановлена система сигналізації, яка дає змогу ув’язненим негайно встановлювати контакт із персоналом установи, камери обладнані радіодинаміками з підключенням до радіотрансляційної мережі, перегородки кабін санітарних вузлів обладнані дверима, обладнана душова кабіна в камерному блоці з роздягальнею, прогулянковий дворик обладнано вздовж стін козирком полегшеної конструкції для захисту від атмосферних опадів.

Водночас у ході візиту виявлені недоліки в обладнанні та облаштуванні камер. Зокрема, у камерах немає системи кондиціонування повітря, а припливна вентиляція з механічним спонуканням немає підігріву повітря в холодну пору року, у камерах відсутня система гарячого водопостачання, недостатнє природне та штучне освітлення.

Обладнання кімнат слідчих і адвокатів не відповідає вимогам положення про кімнати для проведення слідчих дій та інших заходів в органах і підрозділах внутрішніх справ України.

Через відсутність в ІТТ спеціально обладнаної кімнати, порушується право затриманих осіб на побачення.

Звіт за результатами візиту буде надіслано до МВС України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"