НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Редактор газети «Великий Київ» оприлюднив звернення з приводу утисків свободи слова поліцією

20.07.2019

Президенту України Володимиру Зеленському,
голові Офісу Президента України Андрію Богдану,
прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману,
спікеру Верховної Ради України Андрію Парубію,
голові Міністерства внутрішніх справ України Арсена Авакова,
генеральному прокурору України Юрію Луценку,
представникам дипломатичних місій інших країн в Україні,
українським політикам громадським діячам,
колегам журналістам

З приводу дій правоохоронних органів щодо перешкоджання журналістській діяльності, а саме фактів неодноразового перешкоджання розповсюдження газети «Великий Київ» шляхом затримання поліцією розповсюджувачів та вилученням накладу газет

17 липня стався перший інцидент із затриманням розповсюджувача газети «Великий Київ» працівниками Подільского райвідділку поліції. Тоді 67-річного чоловіка погрозами та маніпуляціями було «запрошено» до відділення. Не пропонуючи чоловіку скористатися правом на захист, знаючи що до відділку їде головний редактор з адвокатом, працівники поліції склали протокол про адміністративне правопорушення, а саме ст.212 прим.10 КУпАП, хоча жодних норм зазначеної статті Закону порушено не було. На місці не отримавши від працівників поліції, що склали протокол, фахової та аргументованої відповіді, разом з адвокатом та розповсюджувачем нами була проведена зустріч з черговим керівником відділку. Після цього все зауважене на зустрічі було подано у вигляді скарги на протиправні дії з боку працівників поліції. Того ж дня нами було зафіксовано ще два подібні випадки, але там розповсюджувачів відпускали, вилучивши в одного з них наявні в нього примірники газет.

19 липня під час розповсюдження чергового випуску газети «Великий Київ» вже працівниками поліції метрополітену, а саме лінійного відділку на станції метро Льва Толстого, було затримано жінку-розповсюджувача, яка поруч з такими самими розповсюджувачами інших газет («Вєсті» та «Київське слово») роздавала їх в переході на зазначеній станції метро за межами «санітарної зони». Формулювання з яким її «запросили» до відділку було наступним «в нас вже три дні є розпорядження затримувати розповсюдження газети «Великий Київ», на її питання «Ви точно нічого не плутаєте?» адже газета офіційно зареєстрована та не містить незаконних даних, поліцейський уточнив назву у телефоні та підтвердив, що не помилився. Одразу, як мені стало відомо про черговий факт затримання розповсюджувача, я прибув до зазначеного відділку поліції. Після того, як я представився і запитав про причину затримки розповсюджувача, старший сержант поліції, який проводив затримання жінки повідомив, що «вже три дні є розпорядження затримувати розповсюджування та вилучати газети «Великий Київ». Після моїх уточнюючих питань про норми законодавства, згідно яких такі дії може вчиняти правоохоронець, початку відеофіксації розмови та повідомлення, що я очікую на адвоката, поліцейські відмовились від власних слів і заявили спочатку про порушення жінкою статті 214 «закону України про передвиборчу агітацію» (дослівна цитата), а потім змінили формулювання на порушення статті 212 прим. 14 КУпАП. Все це викладено мною в присутності адвоката у заяві про кримінальний злочин, а саме перешкоджання журналістській діяльності, а саме статті 30 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу)», яка прямо забороняє чинити перешкоди розповсюджувачу.

Зважаючи на системний характер дій з боку правоохоронців відносно видання «Великий Київ» та вибірковості дій стосовно нього, вбачаю в цьому тиск на свободу слова, яка є однією з основ демократичної держави.

Прошу всіх офіційних осіб негайно відреагувати на ситуацію, покарати винних та не допустити утисків незалежних ЗМІ. Прошу забезпечити моє конституційне право на свободу слова, на розповсюдження інформації, безперешкодне право на журналістську діяльність, свободу розповсюдження правдивої інформації, не забороненої законом та інші права і свободи гарантовані українським законодавством. Прошу політиків, громадських діячів та журналістів звернути увагу та запобігти подальшим утискам свободи слова.

Головний редактор газети «Великий Київ» Віталій Усенко

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"