НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Районний суд на Дніпропетровщині без опалення та не пристосований для людей з інвалідністю

28.11.2018

Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Дніпропетровській області Оксаною Крупій та монітором національного превентивного механізму проведено моніторинговий візит до Заводського районного суду міста Кам’янське Дніпропетровської області.

Суд розташований в окремій двоповерховій будівлі. Особи з інвалідністю взагалі не мають можливості потрапити до суду без сторонньої допомоги. В будівлі відсутній пандус, а кнопка виклику розташована так, що особа з інвалідністю не може до неї дістати самостійно.

Керівник суду розповів моніторам, що немає технічної можливості для встановлення пандусу, а люди з інвалідністю взагалі не звертаються, їх інтереси в суді представляють їхні представники.

Всі чотири зали для розгляду кримінальних справ, в суді обладнані кабінами для підсудних чи засуджених із спеціального захисного скла, в усіх залах є доступ до питної води, але у жодній залі немає спеціально обладнаного місця для осіб з інвалідністю.

Крім того, не всі зали мають таблички з номерами залів засідань, та на більшості кабінетах відсутні таблички, що не дає можливості потрапити до необхідного кабінету суду.

Також відсутній працівник для кварцування приміщення, не ведеться журнал кварцувань, при цьому спеціальна лампа є в наявності.

Окрім того, відсутні кімнати для конфіденційного спілкування підсудного з адвокатом та ознайомлення з матеріалами справи. Як зазначив керівник апарату суду, підсудні ознайомлюються з матеріалами справи в вільних залах для судових засідань.

На момент візиту, в суді було відсутнє опалення. Керівник суду проінформував моніторів, що суд облаштований електроопалювальними приборами. Наразі вирішується питання щодо налагодження електромережі, через що постійно відбувається знеструмлення приміщення.

Щодо приміщень тримання підсудних чи засуджених, то наявні лише 2 камери. Одна 13 м2, інша – 8,8 м2. На момент візиту всі семеро підсудних чи засуджених знаходились в одній камері, інша камера була вільна. В камерах відсутнє природне освітлення та примусова вентиляція.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"