НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Присутність правопорушника при складанні протоколу не обов”язкова. У Раді пропонують внести зміни до КУпАП

20.04.2020

Законопроектом передбачається можливість складання протоколу про адміністративні правопорушення, якщо особа не була присутня при складанні протоколу.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №3327  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку складення протоколів про адміністративне правопорушення за порушення права на інформацію». Ініціатором законопроекту виступив Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін. Як зазначено у пояснювальній записці, метою та завданням законопроекту є комплексне удосконалення норм чинного законодавства України щодо порядку складання протоколів про адміністративне правопорушення за статтею 212-3 у частині, що стосується порушення права на інформацію відповідно до Закону України « Про адвокатуру та адвокатську діяльність»

Що пропонується законопроектом

За новою процедурою протокол про адміністративне правопорушення, у разі його оформлення складається протягом трьох місяців, з моменту виявлення особи. Також законопроектом передбачається можливість складання протоколу про адміністративні правопорушення, якщо особа не була присутня при складанні протоколу.

«Якщо особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, не була присутня при складанні протоколу про адміністративне правопорушення, протокол складається у двох примірниках, один з яких направляється особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, на її адресу місця проживання або адресу місця роботи, служби»

Законопроектом більш детально визначається перелік відомостей про особу яка притягається до адміністративної відповідальності, що зазначається у протоколі про адміністративне правопорушення. Зокрема, зазначається:

«Прізвище, ім’я, по батькові особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності, якщо вони відомі;  місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, якщо вони надані особою, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи»

Окремо встановлюється, що якщо особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, не була присутня при складанні протоколу, їй пропонується прибути до місця складання протоколу для його підписання.

У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу, або нез’явлення такої особи до місця складання протоколу для його підписання протягом трьох днів з моменту отримання такої пропозиції, в ньому робиться запис про це. Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви свого відмовлення від його підписання.

Якщо особа не була присутня при складані протоколу, її права і обов’язки, передбачені статтею 268 цього Кодексу, зазначаються в протоколі, який надсилається такій особі за її місцем проживання або роботи, служби.

В документі зазначається, що до протоколу про адміністративне правопорушення, який був складений у відсутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, додаються докази направлення такій особі пропозиції прибути до місця складання протоколу для його підписання та одного примірнику протоколу про адміністративне правопорушення».

Окрім цього, законопроектом пропонується доповнити статтю 24 Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» частиною четвертою, що наддасть право раді адвокатів регіону запитувати та отримувати в державних органах, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах інформацію щодо місця проживання, дати народження, ідентифікаційного номеру осіб, які притягаються до адміністративної відповідальності.

Також проектом закону запроваджується право ради адвокатів регіону на оскарження постанови суду у справі про адміністративне правопорушення.

Ініціатор законопроекту зазначив, що прийняття законопроекту забезпечить реалізацію професійного права адвоката на інформацію та права на звернення, а також сприятиме утвердженню принципу змагальності і рівності сторін при здійсненні судочинства.

Також ми писали, що у Верховній Раді пропонують посилити відповідальність за невиконання законних вимог депутата.

Сергей Попов

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"