НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Процедура підготовки суддів є досить обтяжливою і затратною — голова ВРП

12.07.2023

В умовах наявного дефіциту суддів 12-місячне навчання у НШСУ — це досить довго. Краще більше уваги зосередити на практичному навчанні, можливо, передбачити стажування у судових процесах Таку думку висловив голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик в інтерв’ю «Укрінформ».«Нинішня процедура підготовки суддів є досить обтяжливою і затратною. Якщо ми проводимо тестування суддів і стверджуємо, що пройшовши його та виконавши практичне завдання суддя готовий здійснювати повноваження, то чи є необхідність додатково проводити спеціальну підготовку в Національній школі суддів тривалістю 12 місяців?», — зауважив він.

На його думку, внесення змін у процедуру добору не потребуватиме багато часу, і все залежить від того, наскільки оперативно спрацюють нардепи, враховуючи критичну ситуацію з кадрами в судах. «Наприклад, для розуміння, зараз у трьох судах відсутні судді з повноваженнями: Апостолівський районний суд Дніпропетровської області, Лугінський районний суд Житомирської області, Устинівський районний суд Кіровоградської області», — пояснив Г.Усик.

Утім, не тільки законодавець, а наші міжнародні партнери інколи гальмують законодавчий процес. Так, наприклад, сталося із законопроектом щодо розблокування дисциплінарної функції ВРП (№9261). Як повідомляв «ЗіБ», ним передбачається вирішити два нагальні питання: відновити дисциплінарні провадження стосовно суддів та уможливити якнайшвидше створення згаданої служби. А принагідно ще й удосконалити процедуру добору інспекторів та діяльності служби.

Законопроект був доволі швидко ухвалений в перщому читанні, і до другого читання він мав розглядатися в прискореному режимі. «Голова комітету ВР з питань правової політики Денис Маслов говорив: «Очікуйте, на середину червня цей закон буде прийнятий». Але зараз обговорюються зміни до нього на стадії підготовки до другого читання», — повідомив голова ВРП.

Адже, зокрема, програма USAID разом з проектом ЄС «Право-Justice» та IDLO запропонували інший варіант процедури добору дисциплінарних інспекторів. «Вони пропонують створити незалежну конкурсну комісію за участю 3 членів ВРП і 3 членів, рекомендованих міжнародними іноземними організаціями, які понад 3 роки надають технічну й правову допомогу в проведенні судової реформи в Україні», — зазначив Г.Усик.

Також пропонується скоротити з 15 до 5 років необхідний стаж для зайняття посади дисциплінарного інспектора. «Мені здається, саме ця зміна збільшить кількість охочих обійняти ці посади», — спрогнозував голова ВРП.

Водночас, він припустив, що за нинішньої процедури заповнення суддівських вакансій Вища кваліфікаційна комісія суддів зможе вирівняти дисбаланс між звільненими і призначеними суддями не раніше, ніж за рік. «Бо навіть якщо призначити понад 360 «суддів-п’ятирічок», письмові роботи яких має перевірити ВККС, а за моїми прогнозами за цей час ще близько 350 суддів підуть у відставку, це нічого не вирівняє», — зауважив він.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"