НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Прокурорка поїхала за кордон у відпустку, а потім відмовилась повернутись в Україну

22.11.2022

Кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури притягнув до дисциплінарної відповідальності прокурора, яка вчасно не повернулась з відпустки, фактично самоусунувшись від виконання посадових обов’язків.

Як зазначено у дисциплінарній справі прокурора Дніпровської окружної прокуратури міста Києва Серафими Грекової,  14 лютого 2022 року прокурор пішла у відпустку, яка тривала до 25 лютого 2022 року (24.02, як відомо, почалась агресія РФ).

3 березня Серафима Грекова електронною поштою надіслала лист, в якому повідомила, що знаходиться за кордоном та у зв’язку з бойовими діями на території України поки що не може вийти на роботу.

У травні-червні 2022 року прокурору неодноразово надавались відпустки без збереження заробітної плати.

Однак у червні, після закінчення такої відпустки, Серафима Грекова на роботі знов не з’явилась.

У підсумку щодо прокурора було складено 40 актів, якими зафіксована її відсутність на робочому місці.

Як виявилось, ще у лютому, під час відпустки, прокурор вилетіла в Іспанію, звідки полетіла на інший континент – в Еквадор. 25 лютого прокурор з Еквадору вилетіла в Нідерланди, а звідти вирушила у місто Дрезден, що в Німеччині. Вже у серпні Серафима Грекова надіслала в прокуратуру копію листа про реєстрацію на території Німеччини.

Втім, керівництво прокуратури зазначило про відсутність перекладу наданого документа та неможливість встановлення достовірного місця перебування прокурора. Внаслідок цього, чергові заяви Серафими Грекової про надання їй відпусток без збереження заробітної плати були залишені без задоволення у зв’язку із ненаданням підтверджуючих документів.

На свій захист Серафима Грекова пояснила, що у зв’язку з бойовими діями на території України та незапланованими витратами, вона не змогла повернутись в Україну і звернулася за захистом до Німеччини.

Також вона заявила, що Дніпровська окружна прокуратура Києва фактично не працювала з 28 лютого по 10 квітня 2022 року. А жінкам-прокурорам наказали повернутися до виконання своїх обов’язків лише 16 травня.

При цьому прокурор зазначила, що кілька разів керівництво надавало їй відпустки, однак з часом вона почала отримувати відмови.

Таке ставлення керівництва до себе Серафима Грекова вважає упередженим та необґрунтованим.

Дослідивши позиції сторін, дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку про наявність дисциплінарного проступку в діях Серафими Грекової.

У провину прокурору були поставлені порушення службової дисципліни (прогули), недотримання правил внутрішнього трудового розпорядку прокуратури та порушення присяги працівника прокуратури.

У підсумку, 16 листопада 2022 року керівнику Київської міської прокуратури було внесене подання про звільнення Серафими Грекової з органів прокуратури.

Нагадаємо, що з початком агресії РФ було зафіксовано вже кілька випадків, коли діючі прокурори виїжджали за кордон та з тих чи інших міркувань відмовлялись повертатись в Україну.

В’ячеслав Хрипун

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"