НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Прокурорам пропонують повернути форму та класні чини

20.07.2023

Норми про виплату надбавки за класний чин працівникам органів прокуратури пропонують запустити після війни, а процес повернення прокурорам форми – вже з 2024 року.Прокурорам можуть повернути формений одяг та класні чини. 19 липня відповідний законопроект 9452-1 зареєструвала велика група народних депутатів, включно з головою Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Сергієм Іонушасом.

Зокрема, змінами до Закону «Про прокуратуру» пропонують повернути механізм присвоєння класних чинів, передбачивши також можливість пониження та позбавлення класного чину у випадках, визначених профільним законом та Положенням про класні чини працівників органів прокуратури. Право присвоювати класні чини державного радника юстиції України, державного радника юстиції 1, 2 і 3 класів буде у Президента України, інші класні чини присвоюватимуться Генеральним прокурором. Розмір надбавки за класний чин прямо у проекті не визначений, але сказано, що його визначить Кабмін.

Також автори пропонують закріпити на законодавчому рівні використання символіки та знаків розрізнення в органах прокуратури і визначити обов’язкові випадки носіння форменого одягу прокурорами.

Крім того, пропонується встановити, що положення про формений одяг працівників органів прокуратури набирають чинності з 1 січня 2024 року, а положення про виплату надбавки за класний чин працівників органів прокуратури – з 1 січня року наступного за роком припинення воєнного стану.

Зокрема, до закону про прокуратуру можуть ввести статтю 85-1, за якою Офіс Генерального прокурора має свою символіку: емблему та прапор Офісу Генерального прокурора. Опис, малюнок та порядок їх використання затверджуються Президентом України.

Визначається,  що працівники прокуратури, яким присвоєно класні чини, мають єдиний формений одяг з відповідними знаками розрізнення, що видається безкоштовно. Порядок носіння форменого одягу працівниками прокуратури визначається Генеральним прокурором.

Носіння форменого одягу працівниками прокуратури є обов’язковим при підтриманні публічного обвинувачення в суді у справах щодо злочинів проти основ національної безпеки України, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, військових кримінальних правопорушень та представництві інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Наталя Мамченко

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"