НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Прокурора наказали за то, что не сообщил начальству о вызове в ГПУ

15.03.2019

Не пришла на работу да еще в пятницу. Имела на руках аж 2 доказательства уважительной причины прогула — вызов следователя и больничную справку. Оказывается, такой проступок прокурора карается. Дисциплинарным производством и выговором в результате.

Прогул із наслідками

У п’ятницю в київській прокуратурі був скорочений робочий день. Але прокурор другого відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень Наталя Прокоф’єва на роботу не прийшла взагалі.

Їй подзвонив керівник відділу, але вона не відповіла, натомість надіслала йому повідомлення, що причина відсутності — виклик до Генеральної прокуратури. Обставин виклику не пояснила, але запевнила, що через кілька годин з’явиться на роботі.

Не з’явилась. Її керівник отримав ще два повідомлення. В одному з них ішлося, що її ніхто нікуди не викликав, а в іншому — смайлик.

Невідомо, що найбільше роздратувало керівника — історія про ГПУ, відсутність на роботі чи смайлик, але про прогул підлеглої він доповів

начальству. Прокурор м.Києва поскаржився у Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів. Поставив несумлінній працівниці за вину порушення службової дисципліни, правил внутрішнього трудового розпорядку та нещирість із керівником.

Під час перевірки Н.Прокоф’єва пояснила, що 10.11.2017 з невизначеного номера отримала телефонний дзвінок від особи, яка представилася слідчим ГПУ та попросила негайно з’явитися для проведення процесуальних дій. У цей час вона їхала в метро та не мала можливості записати прізвище слідчого, тому попросила передзвонити.

Проте, приїхавши до ГПУ, Н.Прокоф’єва відчула, що їй недобре, і, не дочекавшись повторного дзвінка, пішла до лікаря. Стан жінки погіршувався, тож довелось її госпіталізувати й полікувати стаціонарно. Також вона пояснила, що не мала грошей на рахунку, аби повідомити про це свого керівника.

Наступного робочого дня Н.Прокоф’єва в присутності інших працівників показала медичну довідку, записи лікарів і скриншоти журналу вхідних дзвінків, які мали б підтвердити виклик до ГПУ. При цьому, як стверджувала жінка, керівник її систематично лаяв.

Під час розгляду провадження встановили, що в порушниці справді є медичні довідки, які підтверджують хворобу. А слідчий в особливо важливих справах департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури дійсно вручив повістку Н.Прокоф’євій про необхідність з’явитися 10 листопада до нього для допиту як свідка.

Незважаючи на це, члени комісії все одно побачили в таких діях проступок. Він полягав у тому, що вона не повідомила належним чином свого керівника про відсутність на роботі й не отримала його дозволу. Згідно з правилами прокурори в робочий час можуть перебувати за межами приміщень органів прокуратури зі службових питань тільки з відома безпосереднього керівника. Порушення, яке допустила підлегла, на думку КДКП, тягне на догану.

Догана на п’ятницю

Н.Прокоф’єва оскаржила стягнення до Вищої ради правосуддя, але сама на засідання чомусь не прийшла. Натомість з’явилися 2 обвинувачі, щоб відстояти доцільність покарання.

«В Н.Прокоф’євої була можливість дати пояснення після того, як повернулась із лікарняного. Проте вона відмовилася це зробити та показати будь-які виправдальні документи із цього приводу. Таким чином, вона просто змусила прокурора м.Києва подати скаргу», — запевнив один з них.

Хоча у своїх поясненнях для КДКП Н.Прокоф’єва стверджувала, що всі необхідні пояснення дала, але керівник не хотів слухати.

«У той день на допит Н.Прокоф’єва не з’явилася, — заявив інший, — і в подальшому, більше ніж через місяць після того, як її все ж таки допитали, їй, на підтвердження слів про виклик 10 листопада, надали повістку на ту дату. Проте фактично Н.Прокоф’єву викликали телефоном».

Як би там не було, але ВРП вирішила, що для відсутності на роботі Н.Прокоф’єва поважних причин не мала взагалі. Тож рішення КДКП залишили в силі.

Хоча, як свідчить історія, виклик до ГПУ на допит дійсно може спровокувати погіршення здоров’я не тільки в жінки, а й у деяких чоловіків. Але ж керівництво таки варто повідомляти про такі випадки.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"