НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

Прокурора-колаборанта з Маріуполя заочно засудили на 15 років

23.01.2024

Колишнього співробітника Донецької обласної прокуратури Олександра Малія визнали винним у державній зраді і колабораціонізмі (вирок від 19 січня).У березні 2022 року, перебуваючи на території тимчасово окупованого смт. Нікольське Донецької області, чоловік погодився працювати так званим «помощником прокурора Володарского района Генеральной прокуратуры ДНР» у незаконній прокуратурі «Донецької Народнї Республіки».

2 травня 2022-го на російському каналі «Звезда» вийшов відеозапис інтервʼю, в якому новоспечений прокурор із «ДНР» розповідав, що раніше працював слідчим у прокуратурі міста Маріуполя. В цьому інтерв’ю Малій обмовляв та зневажав правоохоронну систему України та висловив позицію, що держава Україна не має існувати у теперішньому її вигляді. Він скаржився, що українська влада регулярно змушувала відкривати кримінальні провадження з політичних міркувань щодо осіб, які співчували мешканцям «ДНР» та «ЛНР» або підтримували Росію. У подальшому без доказів та вини виносились рішення про арешт. При цьому на злочини українських військових правоохоронні органи, начебто. «закривали очі».

Малій працював в українській прокуратурі з березня 1999 року. Остання займана посада  головний спеціаліст відділу нагляду та інформаційно-аналітичної роботи у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Донецькій області та в умовах збройного конфлікту управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених та тимчасово окупованих територіях у Донецькій області та в умовах збройного конфлікту Донецької обласної прокуратури. У квітні 2022-го його звільнили за власним бажанням.

У суді показання дали двоє колишніх колег обвинуваченого. Вони розповіли, що Малій був слідчим до 2019 року, поки в прокуратурі не ліквідували слідчі відділи. Під час реформи відомства Малій не пройшов іспити, тому його перевели на посаду головного спеціаліста.

Одному зі свідків обвинувачений повідомив, що залишаться у Маріуполі через хворобу родича, відсутність пального і тому, що не знає, через які блокпости виїжджати.

Свідок, який був начальником обвинуваченого, розповів, що працівників прокуратури повідомляли про евакуацію і місце збору, куди слід було прибути з родинами, щоб разом евакуюватися. У Малія можливість виїхати була, адже він мав автомобіль. Але у вказаний день та час співробітники Малія не дочекалися. По телефону від дружини обвинуваченого його керівник дізнався, що їх сімʼя не поїде, бо у них хворіє родич. А за деякий у час у Telegram від Малія надійшла заява про звільнення. Згодом стало відомо, що Малій працює в прокуратурі «ДНР», куди його запросив колишній колега, який ще в 2014-му перейшов на бік Росії.

Чоловіка заочно засудили до 15 років увʼязнення з конфіскацією майна. Також йому на 15 років забороняється обіймати посади в органах прокуратури, державної влади і державного управління та місцевого самоврядування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"