НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Прокурор вчасно не виїхав з окупованої території і буде звільнений

06.10.2022

Кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури вирішив звільнити прокурора, який не виїхав з окупованої території, незважаючи на відповідне попередження свого керівництва.

Як випливає з дисциплінарної справи прокурора Щастинської окружної прокуратури Луганської області Олексія Овчаренка, 24 лютого 2022 року, як тільки стало відомо про вторгнення РФ на територію України, йому зателефонував керівник окружної прокуратури та повідомив, що ухвалено рішення про евакуацію прокурорів за межі Луганської області.

11 березня наказом Генерального прокурора було визначено, що з 28 лютого місцем збору прокурорів із Луганської області є адміністративні приміщення органів прокуратури Кіровоградської області, тобто місто Кропивницький.

Однак ні в лютому, ні в березні, ні пізніше Олексій Овчаренко у Кропивницькому так і не з’явився, бо залишився у смт Новоайдар Луганської області.

У березні 2022 року керівник Щастинської окружної прокуратури зателефонував Олексію Овчаренко і запитав, коли той збирається перебиратися на територію, яку контролює українська влада.

У відповідь прокурор повідомив, що у селищі Новоайдар практично відсутній мобільний зв’язок і більшу частину часу він практично не має доступу до зв’язку, але при цьому зазначив, що збирається виїжджати на контрольовану Україною територію та продовжити роботу в прокуратурі.

У квітні керівник прокуратури знову зателефонував до Олексія Овчаренка, але той не взяв слухавку.

Приблизно через тиждень Олексій Овчаренко сам передзвонив керівнику на WhatsApp і повідомив, що намагався виїхати з Луганської області, але йому це не вдалося через відсутність “коридору” на територію України. При цьому прокурор не зміг пояснити, чому не спробував виїхати раніше.

На думку керівника Щастинської окружної прокуратури, дзвінок Олексія Овчаренка міг бути пов’язаний і з тим, що з 1 квітня 2022 року луганським прокурорам, які не прибули у Кропивницький, перестали виплачувати заробітну плату.

25 травня керівник окружної прокуратури знову зателефонував до Олексія Овчаренка, щоб дізнатися, як у нього справи. Олексій Овчаренко повідомив, що все ще знаходиться в селищі Новоайдар, виїхати не може, при цьому «нова влада» вже забирала його до комендатури і намагалася схилити до співпраці з владою так званої «ЛНР». Олексій Овчаренко працювати на «ЛНР» відмовився, але попросив керівника надати йому відпустку, а також запитав, чим займаються його колеги, що виїхали у Кропивницький.

Також Олексій Овчаренко розповів, що боїться, що після того, як він опиниться на території України, яку контролює українська влада, його затримає СБУ.

На це керівник повідомив йому, що якщо він не співпрацював з окупаційною владою, то боятися йому нема чого, а також закликав нарешті знайти можливість виїхати в Україну.

Це була остання розмова з Олексієм Овчаренком. Після цього прокурор перестав виходити на зв’язок, і що з ним відбувається зараз, невідомо.

У підсумку, відносно Олексія Овчаренка було складено низку актів про відсутність його на робочому місці.

Дослідивши ситуацію з прокурором, дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку, що прокурор тривалий час був відсутній на роботі без поважної причини та загалом допустив порушення правил прокурорської етики, оскільки свідомо відмовився евакуюватися з Луганської області, хоча розумів, що може опинитися в окупації.

“Окупацію території Луганської області та смт Новойдар, зокрема, російсько-терористичними військами Комісія не визнає поважною причиною неприбуття прокурором Овчаренком О. В. до свого робочого місця (місця тимчасової дислокації), оскільки він своєчасно не виконав наказ про евакуацію, як це зробили інші співробітники органів Луганської обласної прокуратури”, – зазначено в рішенні прокурорської “дисциплінарки”.

У підсумку, 29 вересня було ухвалено рішення про звільнення Олексія Овчаренка з органів прокуратури.

Зазначимо, що раніше своїх посад позбулися два прокурори окружних прокуратур Луганської області, які почали працювати у так званій «прокуратурі ЛНР». Йдеться про прокурора Біловодського відділу Старобільської окружної прокуратури Вадима Латку та прокурора Новопсковського відділу Старобільської окружної прокуратури Миколу Сичова.

В’ячеслав Хрипун

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"