НОВИНИ

26.06.2024

24.06.2024

21.06.2024

20.06.2024

19.06.2024

18.06.2024

17.06.2024

14.06.2024

РУБРИКАТОР

Прокурор САП відмовився від обвинувачення судді Подільського суду Києва у зловживанні впливом

06.06.2024

Вищий антикорупційний суд закрив справу за обвинуваченням судді Подільського районного суду Києва, тому що прокурор відмовився від обвинувачення (ухвала від 29 травня).Кримінальне провадження щодо судді Подільського райсуду Києва Тетяни Войтенко і колишньої заступниці керівника апарату цього суду Юлії Чубко слухалося в антикорупційному суді з 2020 року.

За версією обвинувачення, заступник керівника апарату суду у змові з суддею Войтенко нібито намагались отримати $5000 за вплив на суддю Галину Супрун за винесення рішення на користь позивача у справі за позовом до Приватного акціонерного товариства «Агрофірма «Квіти України» про стягнення матеріального збитку, упущеної вигоди та відшкодування моральної шкоди на суму понад 5 млн. грн.

Дії Войтенко і Чубко кваліфікували як зловживання впливом (ч.2 ст.369-2 КК).

У лютому 2023-го у звʼязку з довгостроковою відпусткою головуючої судді (виходом у декрет) змінився головуючий у колегії по справі.

У червні 2023 року Чубко звільнили від кримінальної відповідальності за закінченням строків давності. Обвинувачена Войтенко наполягала на продовженні розгляду щодо неї, бажаючи довести свою невинуватість.

У справі відбулося 71 судове засідання загальною тривалістю 144 години 35 хвилин. На стадії судового розгляду досліджено більше 150 доказів та документів сторони обвинувачення, із яких 62 протоколи негласних слідчих (розшукових) дій, показання семи свідків сторони обвинувачення, 227 доказів та документів сторони захисту і показання одного свідка сторони захисту.

У судовому засіданні 23 травня 2024-го закінчено стадію зʼясування обставин та перевірки їх доказами та ухвалено рішення перейти до дебатів, які планувалися 29 травня.

Але в останньому судовому засіданні прокурор повідомив, що відмовляється від обвинувачення. Рішення мотивоване тим, тим, що сторона обвинувачення позбавлена можливості довести винуватість Войтенко у звʼязку із виниклою відсутністю достатніх доказів та вичерпанням можливостей додаткового їх отримання.

Захисник обвинуваченої наголосив на тому, що сторона захисту протягом усього судового розгляду наполягала на її невинуватості та просив відобразити це в судовому рішенні. Войтенко також зазначила, що оскільки закриття провадження із підстав відмови прокурора від підтримання державного обвинувачення є безальтернативним, вона просить підкреслити, що категорично не визнає свою вину.

У рішенні це не відображено, але недостатність доказів виникла через неможливість допитати заявника у справі —юриста Максима Святненка. Із невідомих причин той майже пів року не зʼявлявся у судові засідання.

Як розповідав раніше сам Святненко, він десятки разів був заявником у кримінальних справах щодо неправомірної вигоди, сприяв розкриттю злочинів, отримував подяки від СБУ за громадянську позицію і викриття організованої злочинності і осіб, які фінансували тероризм в «ЛНР» і «ДНР». Також він брав участь у конкурсі на зайняття вакантної посади начальника відділу в НАБУ.

Раніше за заявою Святненка були засуджені суддя Баришівського райсуду Київської області Олександр Лисюк, а також колишній замміністра з питань окупованих територій Юрій Гримчак.

23 лютого 2022-го Гримчака взяли під варту і згодом його вирок був підсилений в апеляції. Оскарження вироку щодо Лисюка призупинили, оскільки він вступив на військову службу.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"