НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Прокурор Радіонов у суді заявив, що “Рада прокурорів – килимок, об який керівництво витирає ноги”

16.06.2020

Під час обрання запобіжного заходу Сергію Стерненку 15 червня У Шевченківському суді Києва був допитаний як свідок прокурор Андрій Радіонов, який раніше відмовився погоджувати підозру, після чого був усунутий від справи. Про його допит клопотала сторона захисту.

Адвокат Віталій Титич попросив Радіонова порівняти текст повідомлення про підозру з тим, що отримувався ним раніше. Свідок сказав, що у попередньому варіанті не було ст.263 КК щодо незаконного поводження зі зброєю, а тільки 115 КК про умисне вбивство. З його слів, в усьому іншому зміст приблизно той самий.

На його думку, підозра складена необ’єктивно і упереджено і пояснив чому: «Спосіб, в який скеровувалась, дії, які передували, комунікація з керівництвом Генеральної прокуратури… Підозра скеровувалась без зазначення прізвища прокурора… Але посада зазначалась. В Генпрокуратурі проведена реорганізація і змінено назви посад. Підозра адресована старшому групи прокурорів, тобто мені… Я був поза штатом, обіймав за колишньою назвою посади… Але Бозовуляк займав нову посаду. Направлялось без прізвища прокурори, але зазначена нова посада… Уже, наскільки я знав, попередньо згода Бозовалюка погодити повідомлення про підозру була… Заздалегідь знаючи, що я старший групи прокурорів, що я маю протилежну думку. Тим не менш, адресовано людині, яка ще не старший групи прокурорів. Про що це свідчить?! Це є втручання в мою діяльність».

Далі Радіонов розповів про тиск з боку керівництва, зокрема, генепрокурора Ірини Венедіктової.

«Публічні заяви вищої посадової особи в Генеральній прокуратурі, яка ще не була в той час у процесі, не була обізнана з матеріалами провадження, які не доповідались навіть… Тим не менше, уже зроблено висновки, що буде повідомлення про підозру. Всі посади призначаються виключно генеральним прокурором. Я людина, яка якоюсь мірою залежна від її рішень. Це публічно. Як це оцінювати як не тиск?! … Це зазіхає на мою незалежність як прокурора у процесі… Було офіційно повідомлення про загрозу незалежності прокурора, адресоване в Раду прокурорів», – розповів Радіонов.

На запитання про реакцію Ради прокурорів він відповів:

«На жаль, це наша ганьба… Про діяльність Ради прокурорів. Це такий килимок перед дверима, в який керівництво за потреби чи без витирає ноги. Коли захищають кого завгодно, тільки не прокурорів від втручання керівників, а навпаки. Тому реакція була в один абзац».

У залі аплодували.

«Реакція була в один абзац, що наведені мною факти не знайшли свого підтвердження… Це був мій передостанній день роботи. Навіть відреагувати не було часу».

Більш докладно позиція Радіонова щодо необгрунтованості повідомлення про підозру Стерненку викладена в його листі, що був долучений до матеріалів справи. Прокурори попросили суддю ознайомитись із листом, але не оголошувати з огляду на таємницю досудового розслідування.

Офіс генпрокурора просить Стерненку цілодобовий домашній арешт за підозрою в умисному вбивстві чоловіка під час нападу на нього 2 роки тому, Коли він гуляв зі своєю дівчиною, на них напало двоє. Одного нападника Стерненко смертельно поранив, пояснюючи, захищався, оскільки це був вже третій напад на нього. Інциденту передували інші два напади, на які правоохоронні органи не реагували.

Донедавна він мав статус потерпілого. Позиція керівництва прокуратури різко змінилася після приходу на посаду генпрокурора Ірини Венедіктової, яка публічно пообіцяла, що Стерненко отримає підозру.

У минулому Стерненко був керівником «Правого сектору» в Одесі. Напади на себе і кримінальну справу він пов’язує зі своєю громадською діяльністю.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"