НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

Прокурор, який після ДТП відмовився проходити драгер, зберіг посаду

04.03.2024

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів розглянула скаргу на прокурора Офісу генерального прокурора Олександра Мазура. Про це йдеться у рішенні від 21 лютого.12 червня 2023 року на Голосіївському проспекті, 122 у місті Києва відбулася дорожно-транспортна пригода за участі двох автомобілів, за кермом одного з яких був прокурор Мазур.

Співробітники патрульної поліції начебто відчули у водія різкий запаху алкоголю з рота, помітили порушення координації рухів тощо, тому запропонували йому пройти алкотестер «Драгер» або перевіритися медичному закладі. Мазур відмовився огляду, що зафіксовано на боді-камери працівників поліції.

У звʼязку з цим у листопаді 2023-го Голосіївський райсуд Києва визнав Мазура винним в адмінправопорушенні і оштрафував на 17 тисяч гривень та заборонив на рік керувати авто.

Окрім того, боді-камери поліції зафіксували грубу, некоректну та непристойну поведінку прокурора із використанням нецензурної лексики.

Сам Мазур визнав, що допустив неуважність та фактично «підрізав» автомобіль, який рухався у попутному напрямку у сусідній смузі руху. Водій цього авто у відповідь відреагував неадекватно і фактично спровокував ДТП, в’їхавши в його смугу руху. Від різкого гальмування та удару Мазур начебто отримав травму, відчувши запаморочення та головний біль, тому працівники поліції викликали швидку допомогу.

Одночасно на місце ДТП прибули якісь невідомі особи, ймовірно знайомі іншого учасника автопригоди і почали нецензуно лаятися і погрожувати. Працівники поліції стверджували, що саме Мазур винен у зіткненні. Прокурор пояснив, що відмовився перевірятися, оскільки ситуація вплинула на його психологічний стан. Також він неодноразово чув про необ’єктивність показань драгера. Як запевняє Мазур, він неодноразово повідомляв працівникам поліції, що все ж бажає пройти огляд на стан сп’янінням, але боді-камери вже були вимкнені і везти його в лікарню поліцейські не захотіли. Через три години Мазур самостійно пройшов огляд у медзакладі і ознак спʼяніння у нього не виявили.

Прокурор наполягав, що алкоголь того дня не вживав, усвідомлює свою провину, що відмовився від проходження тесту за допомогою драгера, Його нецензурні висловлювання зумовлені поведінкою інших учасників ДТП і тепер він жалкує, що не стримався у висловах.Також просив урахувати його заслуги перед державою під час антитерористичній операції влітку 2015 року і статус учасника бойових дій.

У подібних випадках Комісія зазвичай приймає рішення про звільнення з посади в органах прокуратури. Однак у цьому випадку взято до уваги факт щирого каяття,  позитивну характеристику, надану керівника, заслуги перед Батьківщиною при виконанні ним завдань антитерористичної операції, що відзначено Президентом України. Враховано й те, що не здобуто доказів керування Мазуром транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.

У підсумку прокурора не звільнили, але заборонили йому на 1 рік призначення на вищу посаду в органі прокуратури.

Мазур працює в прокуратурі з липня 2020 року. Із 15 вересня 2022-го і до сьогодні — на посаді прокурора відділу Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю Офісу генерального прокурора.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"