НОВИНИ

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

РУБРИКАТОР

Прокурор, якого підозрюють у хабарі, на цілодобовому домашньому арешті 38 разів катався по місту

30.09.2021

Печерський суд Києва взяв під варту прокурора Львівської обласної прокуратури з можливістю виходу під заставу в сумі близько 476 тисяч гривень (ухвала від 22 вересня).

Підозрюваний є прокурором відділу, що здійснює процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, якими займається територіальне управління ДБР.

У листопаді 2020-го місцеве ДБР почало розслідування про можливе скоєння злочинів співробітником правоохоронного органу — службову недбалість, перевищення повноважень, службове підроблення, зловживання впливом та ін.

До старшого групи прокурорів звернувся знайомий адвокат, який цікавився обставинами справи і чи є тут підстави для кримінальної відповідальності. Прокурор начебто висловив прохання, щоб йому заплатили 2 тисяч доларів і він вплине на слідчого, щоб справу закрили. У подальшому прокурор мав низку зустрічей з адвокатом, а також бачився з його клієнтом і дав поради, як себе зараз вести.

10 червня 2021 року ДБР закрило кримінальне провадження, про яке йшла мова. Після цього прокурор ініціював зустріч із адвокатом і передав йому поставу про закриття справи.

Через кілька днів адвокат сів у машину прокурора і продемонстрував йому та поклав їх до шухляди для рукавиць, що навпроти переднього пасажирського сидіння. Прокурор начебто намагався завуалювати свою протиправну діяльність і почав вдавати, що не бажає отримувати хабар, висловлюючи підозри, зо співрозмовник співпрацює з правоохоронними органами.

Прокурор будь-яких активних дій не вчинив та продовжив спілкування на побутові теми, а в подальшому, наприкінці розмови, додатково запевнив адвоката щодо своїх намірів не скасовувати постанову слідчого про закриття кримінального провадження.

У протоколі обшуку написано, що гроші виявлено в салоні машини.

23 липня прокурору обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Заявником у справі був адвокат, який на допиті розповів, що після поміщення прокурора під домашній арешт йому почали надходили анонімні листи щодо зміни показань у кримінальному провадженні за грошову винагороду. Крім того, адвокату систематично надходять анонімні дзвінки від невстановлених осіб, які представляються працівниками правоохоронних органів та наполягають на зустрічі. Тому він мусив звернутися до ДБР із заявою, що його змушують відмовитися від показань.

На прокурора як підозрюваного було покладено обов’язок не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду. Офіційно прокурор зареєстрований у селі Холодновідка Львівської області. Після обрання запобіжного заходу він ні разу не подавав клопотань, що йому треба поїхати кудись за межі цього села.

Але оперуповноважений ДБР з’ясував, що підозрюваний в порушення покладених на нього обов’язків неодноразово перебував у місті Львові на своєму автомобілі Mitsubishi Grandis сріблястого кольору.

Інформація підтверджуються даними з системи відеонагляду «Безпечна Львівщина», відповідно до яких автомобіль підозрюваного у період з 22.07.2021 по 19.08.2021 фіксувався у межах міста Львів 38 разів.

До рапорту старшого оперуповноваженого ДБР додано флешку із фото та відео, на яких зафіксований автомобіль Mitsubishi Grandis сріблястого кольору, за кермом якого 28.07.2021 та 29.07.2021 перебував підозрюваний.

Тому суд попросили застосувати більш суворий запобіжний захід, оскільки прокурор систематично порушує обов’язки визначені в ухвалі слідчого судді, що демонструє його зухвале та зверхнє ставлення до суду та правоохоронних органів в цілому.

Підозрюваний та його захисник заперечували щодо клопотання, кажучи, що доводи обвинувачення є необґрунтованими, бо не підтверджуються жодними доказами. Твердження про порушення запобіжного заходу, захист назвав помилковим, оскільки підозрюваного не викликали для участі в будь-якій слідчій дії та  не зобов’язували виконувати будь-якого процесуального обов’язку. Також сторона захисту зазначила, що у підозрюваного є сталі соціальні зв’язки, має дружину і двох дітей та батьків-пенсіонерів. С

Суд визнав порушення умов запобіжного заходу і ухвалив взяти підозрюваного під варту. Водночас визначено альтернативу у вигляді застави — 475 800 грн. У випадку внесення застави прокурор матиме такий же перелік обов’язків, в тому числі, не відлучатися без дозволу із села, де він зареєстрований. У випадку порушення обов’язку внесено заставу може бути звернено в дохід держави.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"