НОВИНИ

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

РУБРИКАТОР

Прокуратура звітувалась про перевірки установ виконання покарань в Запорізькій області

17.11.2017

На виконання доручення Генерального прокурора України працівниками управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи проведено перевірку стану додержання вимог кримінально-виконавчого та іншого законодавства в установах Державної кримінально-виконавчої служби (далі – ДКВС) в Запорізькій області.

Виявлено численні порушення законів, допущені як засудженими, так і співробітниками виправних установ, які тривалий час не усувалися, а в низці випадків мали ознаки кримінальних правопорушень та набули значного суспільного резонансу. Встановлено, що ці факти є результатом очевидної бездіяльності керівників установ Державної кримінально-виконавчої служби України та Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України (далі – МРУ).
Адміністраціями установ виконання покарань допускалися випадки безпідставного застосування пільг у вигляді переведення засуджених до дільниць соціальної реабілітації за межами охоронної території виправних колоній без належного вивчення особистості в’язнів.

Так, у Вільнянській ВК № 20 виявлено безпрецедентний факт проживання засудженого за ч. 4 ст. 152 КК України (зґвалтування малолітньої дитини, що спричинило особливо тяжкі наслідки) за межами колонії та дільниці соціальної реабілітації без будь-якого нагляду і контролю за його поведінкою. Ця особа перебувала у житловому кварталі міста, де розташовані житлові будинки, упродовж кількох місяців, маючи у вільному користуванні колючо-ріжучі предмети та інше необліковане обладнання.

На аналогічні порушення у цій установі Генпрокуратура звертала увагу у травні поточного року, однак жодних заходів працівниками ДКВС області не вжито, навіть після надзвичайної події, яка сталася в Одеському СІЗО за аналогічних обставин (жорстоке вбивство співробітниці СІЗО).

За ініціативою Генеральної прокуратури з дільниці соціальної реабілітації до охоронної території Вільнянської ВК № 20 повернуто трьох в’язнів, які вчинили особливо тяжкі злочини, передбачені ч. 4 ст. 152 КК України. Згідно з вироками судів, цими особами було зґвалтовано дівчат віком від 2 до 12 років.

У Кам’янській ВК № 101 виявлено безпідставне перебування двох засуджених злісних порушників режиму в маломісних лікарняних палатах медико-санітарної частини установи з покращеними побутовими умовами.

Працівники Генеральної прокуратури України виявили у них значну кількість прихованих заборонених предметів (речовин, схожих на наркотики, засобів для їх вживання, пігулок невідомого походження, мобільний телефон, колючо-ріжучі предмети тощо).

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 309 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України.

Перевірка засвідчила, що упродовж поточного року адміністраціями установ ДКВС області сплачено лише 172 тис грн платежів до державного бюджету з єдиного соціального внеску із заробітної плати засуджених.

Водночас заборгованість в установах становить близько 1,5 млн грн, що вказує на наявність ознак злочину, передбаченого ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)КК України.

Безвідповідальність службових осіб підприємства Вільнянської ВК № 20 призвела до заборгованості з виплати заробітної плати засудженим на суму понад 600 тис грн, що потребує кримінально-правової оцінки за ст. 175 КК України.

Питання про внесення відомостей до ЄРДР за матеріалами перевірок за вказаними фактами наразі вирішується прокуратурою Запорізької області.

За результатами перевірки Генеральним прокурором України внесено документ реагування на ім’я Міністра юстиції України з вимогою притягнути до відповідальності керівників МРУ, установ ДКВС Запорізької області, а також співробітників відповідних підрозділів Міністерства.

Питання забезпечення прав ув’язнених та засуджених, гідних умов їх тримання, ефективного виправлення та ресоціалізації перебувають на постійному контролі органів прокуратури.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"