НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Прокуратура запускає пілотний проект з метою оцінювання діяльності прокурорів

25.01.2019

На конференції, що сьогодні пройшла в Одесі, керівництво прокуратури та експерти Консультативної місії ЄС в Україні (КМЄС) дали старт пілотному проектові, мета якого — забезпечити, щоб належне виконання службових обов’язків винагороджувалось, а неналежне виявлялось та виправлялось. Пілотний проект діятиме у Львівській, Одеській та Харківській областях з січня по березень 2019 року. За цей час планується оцінити діяльність близько 100 прокурорів.

«Ефективна система оцінювання діяльності прокурорів не може базуватись виключно на кількості справ, у яких виносяться обвинувальні вироки, або вартості активів, повернутих до державного бюджету, — заявив керівник департаменту верховенства права КМЄС Фабіан Ловенберґ. — Це призводить до того, що прокурори шукають шляхи отримати легкі справи або справи, де фігурують велику суми, які збільшать їх шанси на підвищення. Справи бувають різної складності, тож чесна система оцінювання повинна це відображати через встановлення об’єктивних та прозорих критеріїв оцінювання діяльності прокурора».

«Той прокурор, який дотримується принципів верховенства права, працює краще. Якщо прокурор береться за довші та складніші справи і належним чином готує обвинувачення, то це також є показником відмінної роботи, навіть якщо у той момент до державного бюджету не повертають значні кошти», — додав пан Ловенберґ.

У Законі «Про прокуратуру», прийнятому у 2015 році, жодної системи оцінювання не передбачено. Ще з 2017 року, КМЄС співпрацює з органами прокуратури та Радою Європи (РЄ), закликаючи розробити таку систему оцінювання, яка не лише влаштує прокурорів, але й підніме їх моральний стан та продуктивність. Пілотний проект було розроблено в результаті діяльності робочих груп як на загальнодержавному, так і обласному рівнях (у Львові, Одесі та Харкові).

У країнах ЄС використовуються різноманітні кількісні та якісні критерії, зокрема: співробітник демонструє лідерські якості; управління справами та процесами; стратегічне планування; кризовий менеджмент; управління змінами та комунікації з громадськістю та ЗМІ. Кінцевою метою пілотного проекту є створення сучасного, високоякісного українського підходу оцінки діяльності, що заснована на найсучасніших дослідженнях менеджменту та професійної поведінки.

«Ця зустріч започаткує подальшу підтримку всього прокурорського корпусу, що якісно вплине на справедливе кар’єрне зростання та убезпечить прокурорів від свавільного адміністративного тиску, — заявила заступник генерального прокурора України Анжела Стрижевська. — Пілотний проект дозволить виявити позитивні тенденції та можливі вади, а відтак дійти певної досконалої моделі щодо оцінювання діяльності співробітників для подальшого поширення по всій території нашої країни. Цей пілотний проект допоможе остаточно сформувати кількісні та якісні критерії оцінювання, які стануть основою загальнонаціональної системи».

Щоб запровадити таку систему, Верховна Рада повинна буде прийняти зміни до Закону «Про прокуратуру». Проекти таких змін уже розроблено фахівцями органів прокуратури, КМЄС та РЄ та буде внесено на розгляд парламенту одразу після завершення аналізу результатів пілотного проекту.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"