НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

Прокуратура вимагає усунути грубі порушення прав засуджених у Бердянській ВК № 77

01.04.2021

На виконання доручення Генерального прокурора у березні цього року із залученням медичних працівників та інших спеціалістів прокуратурою проведено перевірку стану додержання законів і прав засуджених у Бердянській ВК № 77, під час якої виявлено порушення закону та встановленого порядку відбування покарання.

У зв’язку з цим заступником Генерального прокурора Г.Мамедовим внесено письмову вказівку заступнику міністра юстиції О.Висоцькій з вимогою негайного усунення виявлених порушень прав засуджених і притягнення до відповідальності службових осіб, які їх допустили.

Було констатовано, що перевіркою виявлено численні порушення законодавства про охорону здоров’я в частині непроведення профілактичних медичних оглядів засуджених, відсутність фіксації та неналежне документування медичними працівниками тілесних ушкоджень у засуджених, ненадання якісної медичної допомоги тощо.

Установлено випадки порушення права на приватність та особистий простір, нераціонального використання площі у житлових приміщеннях, на що неодноразово зверталась увага у доповідях Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

Допускається безпідставне призначення старшими днювальними та головами ради колективу засуджених осіб негативної спрямованості з багатьма стягненнями, які можуть здійснювати тиск на інших засуджених. Порушуються права засуджених на оплату та охорону праці, що часто призводить до їх експлуатації.

Також мають місце порушення при застосуванні до засуджених дисциплінарних стягнень, неповне врахування всіх необхідних обставин при визначенні заходів стягнення, а також недосконала практика щодо умовно-дострокового звільнення, безпідставних відмов та формальний розгляд матеріалів, що призводить до самостійного звернення засуджених до суду та їх звільнення без участі адміністрації.

Про результати перевірки 31.03.2021 на засіданні поінформовано Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"