НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Проект створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій представили у Офісі Генпрокурора

24.09.2020

Під час круглого столу в Офісі Генпрокурора заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов представив громадським організаціям концепцію захисту прав громадян, які перебувають у місцях несвободи, на перехідний період, тобто після ліквідації в органах прокуратури функції нагляду, як це передбачено Конституцією.

«Наразі актуальним питанням залишається ефективність здійснення зовнішнього та внутрішнього інспектування пенітенціарних закладів. І якщо з внутрішнім контролем є розуміння, що цю функцію виконуватиме Мін’юст, то з зовнішнім – досі є невизначеність, хоча зміни до Конституції України були прийняті ще 4 роки тому», – наголосив Гюндуз Мамедов.

Офіс Генерального прокурора пропонує поступову передачу прокуратурою функції нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Водночас, на перехідний період необхідно забезпечити належний механізм захисту прав в’язнів та інших осіб, які перебувають у місцях несвободи.

Таким механізмом, на думку заступника Генерального прокурора, мають бути спільні з Офісом Омбудсмана та громадянським суспільством перевірки та моніторингові візити. Наразі уже досягнуто згоди щодо створення та початку діяльності пілотних спільних моніторингових груп у трьох областях на півдні країни.

Крім того, за ініціативою Офісу Генпрокурора, в Мін’юсті створена міжвідомча робоча група, яка готуватиме проєкт закону щодо подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій. Як наглядова інстанція, Офіс Генерального прокурора вважає, що Концепція реформування пенітенціарної системи має передбачати ряд основних блоків: від удосконалення системи формування та реалізації державної політики у сфері виконання покарань та пробації до поступової передачі функції нагляду прокуратури до пенітенціарних інспекцій, що здійснюватимуть внутрішній та зовнішній контроль. Відповідні пропозиції вже надіслані Міністерству юстиції України.

«Ми переконані, що сучасна пенітенціарна система має відходити від радянських правил і змінювати підходи, тобто метою покарання повинна бути не тільки кара, а й виправлення засудженого, його ресоціалізація та запобігання скоєнню нових злочинів», – зазначив Гюндуз Мамедов.

У ході круглого столу представники громадських організацій схвально оцінили ініціативи Офісу Генерального прокурора, надали свої пропозиції щодо шляхів подолання системних порушень у пенітенціарній сфері. Також було досягнуто згоди щодо створення з цією метою робочої групи на базі Департаменту нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, а також пробації Офісу Генерального прокурора.

Захід відбувся за участі комітету з питань пенітенціарної системи, кримінальних покарань та пробації Громадської ради при Міністерстві юстиції України, громадських організацій «Українська Гельсінська спілка з прав людини», «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів», «Харківська правозахисна група», «Україна без тортур», «Український інститут з прав людини», «Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю», Експертного центру з прав людини та Громадської ініціативи «Zero Torture».

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"