НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

РУБРИКАТОР

Президент Венеційської комісії: Етична рада має бути негайно сформована

05.10.2021

Рада суддів має без подальших зволікань висунути своїх делегатів до Етичної ради, що очистить Вищу раду правосуддя, оскільки це важливо для впровадження судової реформи. Усі органи судової влади та суддівського врядування мають утримуватись від заходів, дій, бездіяльності чи процедур, результатом яких може стати зволікання зі створенням Етичної ради, що, у свою чергу, може нанести непоправну шкоду реалізації незалежного та ефективного судочинства в Україні. Без Етичної ради не може існувати незалежної та гідної довіри Вищої ради правосуддя, та, у свою чергу, не може існувати гідної довіри ВККС. Про це йдеться у зверненні Президента Венеційської комісії Джанні Букіккіо, оприлюдненого 29 вересня.

Букіккіо привітав ухвалення законів про очищення ВРП та перезапуск ВККС, підкресливши, що судова реформа є важливою для майбутнього країни та має високі очікування серед українського суспільства.

“Я впевнений, що українські судді розуміють, що ця реформа необхідна не тільки для репутації та авторитету української судової влади, але й для України в цілому та для всіх громадян України. Я закликаю їх взяти на себе відповідальність та підтримати реформу. Я також закликаю компетентні органи вжити всіх необхідних заходів, щоб створити Етичну раду, яка виконуватиме свої завдання ефективно та швидко”,  — наголосив Джанні Букіккіо.

“Президент Венеційської комісії чітко підкреслив — формування Етичної ради є життєво необхідним для ефективної судової реформи. Його позицію можна розцінити як фактичний заклик до Ради суддів розблокувати реформу. Підтримка Венеційською комісією реформи ВРП є надзвичайно важливою, адже спростовує аргументи опонентів реформи щодо того, що вона суперечить європейським стандартам”,  — підкреслив менеджер з адвокації Фундації DEJURE Степан Берко.

Нагадаємо, попри положення закону про очищення ВРП, де Раді суддів відводився час до 13 вересня на делегування своїх кандидатів до Етичної ради, зранку 21 вересня Рада суддів ухвалила Положення про відбір кандидатів для делегування в Етичну раду за квотою суддів і відвела місяць для подачі документів кандидатами. Тим самим, на думку Фундації DEJURE, Рада суддів навмисно затягує створення Етичної ради.

23 вересня посли G7 висловили розчарування графіком конкурсу Ради суддів для добору кандидатів до Етичної ради, що очистить Вищу раду правосуддя, оскільки відображений у рішенні Ради суддів графік “не відображає важливості та невідкладності цієї реформи”.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"