НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Презентовано посібник щодо запобігання неналежному поводженню з затриманими

03.03.2017

Посібник “Імплементація міжнародних стандартів у сфері запобігання неналежному поводженню в діяльність органів кримінальної юстиції України” покликаний стати практичним інструментом для правоохоронців в боротьбі з таким ганебним явищем, як катування. Про це розповів керівник Експертного центру з прав людини, один з авторів видання, Юрій Бєлоусов на презентації посібника 2 березня.

IMG_9398

Експерт зазначив, що у посібнику зібраний як міжнародний досвід запобігання неналежному поводженню з затриманими, так і аналіз конкретних випадків в Україні.

Над посібником також працювали експерт ЕЦПЛ Сергій Швець, голова Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню Микола Гнатовський, експерт Центру дослідження верховенства права Національного університету “Києво-Могилянська академія” Володимир Венгер, головний спеціаліст Відділу спеціальних проваджень Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олександр Бондаренко.

Проблема неналежного поводження з затриманими є в усіх країнах, в тому числі європейських. Ця проблема існуватиме, допоки існуватиме саме суспільство, а отже і правоохоронна система, –вважає Микола Гнатовський.

IMG_9386

“Аби запобігати неналежному поводженню, всі складові кримінальної юстиції мають працювати злагоджено та професійно: поліція, прокуратура, адвокатура, суд. У кожного тут своя партія, якщо хтось грає погано – це дається взнаки на всьому процесі”, – зауважив правозахисник.

Олександр Бондаренко – автор розділу про роль адвоката в протидії неналежному поводженню з затриманими. Проаналізувавши українські справи по реагуванню на випадки катувань, він зазначив, що часто сама присутність та активна позиція адвоката у справі сприяє протидії неналежному ставленню до особи.

IMG_9404

Перші два розділи підручника присвячені міжнародному досвіду запобігання неналежному поводженнющодо затриманих осіб і його впровадженню в законодавство України. Наступні чотири – ролі поліції, адвокатів,прокурорів та суддів у системі запобігання неналежному поводженню. “Кожен з цих чотирьох розділів – окремий клубок проблем. Втім, ми намагалися дати уявлення про роботу всієї системи кримінальної юстиції України”,  зазначив Володимир Венгер.

Переглянути посібник можна за посиланням.

Посібник виданий в рамках проекту “Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні” Рамкової програми співробітництва Ради Європи та Європейського Союзу для країн Східного партнерства.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"