НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Правозахисники закликали правоохоронців ефективно розслідувати злочини проти журналістів

02.11.2021

У Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, який відзначається 2 листопада, медійні та правозахисні організації закликали уряд та правоохоронні органи України проводити ефективні та прозорі розслідування злочинів проти журналістів, реформувати правоохоронні органи та здійснити судову реформу, щоб унеможливити безкарність за такі злочини. 

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті Центру прав людини ZMINA.

У тексті документа наголошується на тому, що вільні, якісні та незалежні медіа надзвичайно необхідні для успішного розвитку України. Саме вони викривають корупцію, інформують про порушення прав людини і щоденно надають громадянам правдиву суспільно важливу інформацію. Це дуже важливо в часи пандемії та викликів дезінформації, з якими стикається Україна.

За десять місяців поточного року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував 153 випадки порушень свободи слова в Україні. Дві третини з них стосуються фізичної агресії щодо журналістів. Зокрема, 2021 року сталося 19 випадків побиття журналістів, зафіксовані 80 випадків перешкоджань, 12 погроз.

Ще одним викликом для ЗМІ стала пандемія COVID-19, яка використовується представниками місцевої влади як протизаконний привід недопуску журналістів на засідання сесій, робочих груп місцевих рад, а також деякими судами — як формальний привід недопуску журналістів у судові засідання.

За даними Офісу генерального прокурора, за дев’ять місяців 2021 року правоохоронці розслідували та передали до суду 17 обвинувальних актів за так званими “журналістськими” статтями Кримінального кодексу України. Станом на жовтень 2021 року суди ухвалили сім вироків у справах, спрямованих проти журналістської діяльності, шість із них пов’язані з перешкоджанням журналістській діяльності (ст. 171 ККУ) та один за сукупністю статей 171 та 345-1 (погрози або насильство щодо журналіста) ККУ. Один вирок був виправдувальним, шість – обвинувальними.

Наразі 12 журналістів, громадян України, перебувають у в’язницях або під домашнім арештом у Росії та тимчасово окупованому Криму з політичних мотивів. З них 10 кримськотатарських громадянських журналістів, затриманих російськими силовиками за журналістську діяльність із висвітлення переслідувань жителів Криму.

З 4 вересня російські силовики в Сімферополі п’ять разів проводили масові затримання людей, які намагалися відвідувати судові засідання над кримськими політв’язнями. Серед затриманих було шестеро журналістів.

Правозахисники закликали органи державної влади:

-виконувати зобов’язання щодо захисту прав журналістів відповідно до вимог Європейської конвенції з прав людини, практики Європейського Суду з прав людини та вимог рішень цього Суду стосовно України, а також інших міжнародно-правових зобов’язань України;

-вживати належні заходи для запобігання насильству, погрозам і нападам на журналістів;

-забезпечити належні, своєчасні та якісні розслідування злочинів проти журналістів та притягнення винних осіб до відповідальності;

-утримуватися від будь-яких дій, які можуть розглядатися як підбурювання або заохочення до насильства щодо журналістів;

-зміцнювати практичну діяльність правоохоронних органів, що забезпечують захист права на свободу слова та права на доступ до інформації;

-захищати саме журналістську діяльність, а не просто осіб із посвідченням журналіста;

-забезпечити ефективне розслідування фактів переслідування журналістів – громадян України, а також фактів порушення свободи слова та перешкоджання журналістській діяльності в тимчасово окупованому Криму.

Також вони вимагали від Російської Федерації як держави-окупанта Криму та міста Севастополя негайно звільнити журналістів, всіх інших українських політичних в’язнів і припинити переслідування за журналістську діяльність в Криму, а журналістів та медіаорганізації – системно висвітлювати порушення прав журналістів, якість і стан розслідувань таких порушень.

“Публічність і взаємна підтримка журналістів може стати тим фактором, який дозволить покращити ситуацію з безпекою журналістської діяльності в Україні. Ми також закликаємо журналістів звертатися до правоохоронних органів із заявами у випадку порушення їхнього права займатися журналістською діяльністю”, – говориться у заяві.

Наразі текст заяви підписали ІМІ, Центр прав людини ZMINA, Центр громадянських свобод, ГО “Платформа прав людини”, Правозахисний центр ДІЯ, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська група з прав людини, Фундація “Суспільність”, ГО “Детектор медіа”, Кримська правозахисна група.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"