НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Правозахисники вимагають дотримання процедур і незалежного конкурсу на посаду Омбудсмана

31.05.2022

Ми, представники правозахисних організацій, закликаємо Верховну Раду України припинити політизацію і спроби знищення незалежності інституту Омбудсмана та створити умови для проведення відкритого та незалежного конкурсу на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотриманням міжнародно визнаних стандартів прозорості, неупередженості та залучення громадянського суспільства. 

30 травня стало відомо, що народні депутати України збирають підписи для оголошення недовіри Уповноваженій Верховної Ради України з питань прав людини Людмилі Денісовій відповідно до статті 12 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, зміни до якої набули чинності 20 травня 2022 року. Одночасно в публічному полі почали з’являтися можливі кандидатури на цю посаду з провладної парламентської фракції “Слуга народу” чи наближені до президента Володимира Зеленського.

Попри те що робота Омбудсмана від моменту її призначення у 2018 році зазнавала регулярної критики з боку правозахисної спільноти, підкреслюємо, що внесення змін до законодавства, що дозволяють у період дії воєнного часу висловлювати недовіру та звільняти з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини без забезпечення дотримання належних процедур для обрання нового Уповноваженого, є загрозою для всієї державної системи захисту прав людини та основоположних свобод.

І тоді, у 2018 році, коли Людмила Денісова була призначена на посаду Уповноваженого, і зараз ми наполягаємо на тому, що гарантувати незалежність кандидатів на обіймання цієї посади та їхню відповідність професійним і етичним вимогам можна лише через проведення відкритого конкурсу із залученням представників громадянського суспільства до процесу добору кандидатів. Обрання Омбудсмана без визначених належним чином процедур призведе не до виправлення недоліків роботи інституції, а до поглиблення наявних проблем.

Так само ми вважаємо, що відповідальність за забезпечення належної процедури обрання й призначення Уповноваженого цілком відповідно до Паризьких принципів ООН має взяти на себе Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Наразі, в умовах російської збройної агресії проти України, інститут Уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини як незалежний та аполітичний має особливе значення. А особа, що обійматиме посаду парламентського Уповноваженого з прав людини, повинна відповідати критеріям професійності, доброчесності та безсторонності, володіти досвідом у сфері прав людини та знаннями щодо їхнього співвідношення з міжнародним гуманітарним правом.

Розбудова та укріплення незалежного та відповідного міжнародним стандартам інституту Омбудсмана є не лише важливою складовою демократичної держави, але й одним із ключових механізмів захисту прав людини в умовах збройного конфлікту, що триває, та подолання його наслідків в Україні.

Отже, ми вимагаємо:

– суворо дотримуватися процедури звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до закінчення строку дії повноважень відповідно до Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”;

– провести публічні консультації з правозахисними організаціями щодо процедур та критеріїв обрання кандидатів на посаду Омбудсмана;

– забезпечити прозорий та незалежний конкурс на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з можливістю участі та залучення широкого кола кандидатів без політичного впливу.

Український громадський правозахисний рух спирається на глибокі традиції відстоювання пріоритетів прав людини. За нинішніх обставин широкомаcштабної війни, що має світоглядний ціннісний характер, для нашої держави важливою є незалежна інституція, яка гарантує захист прав людини та основоположних свобод. Це те, що відрізняє нас від Росії і робить частиною цивілізованого світу.  

Центр прав людини ZMINA

Правозахисний центр “Дія”

Медійна ініціатива за права людини

Освітній дім прав людини – Чернігів

Регіональний центр прав людини

Асоціація УМДПЛ

Ukrainian Legal Advisory Group

ГО “Детектор медіа”

Український незалежний центр політичних досліджень

Інститут масової інформації

ГО “ЦГП “АЛЬМЕНДА”

ГО “КримСОС”

Луганський обласний правозахисний центр “Альтернатива”

Український Рух Пацифістів

Міжнародне товариство прав людини – Українська секція  (МТПЛ – УС)

БФ “Восток-SOS”

ГО “Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ”

ГО “Театр змін”

Об’єднання родичів політв’язнів Кремля 

ГО “Україна без тортур”

Фундація DEJURE

ГО “Інститут миру та порозуміння” 

ВБО “Українська фундація правової допомоги”

Правозахисне об’єднання “ПРАВЕ ДІЛО”

ГО “Донбас СОС”

Благодійний фонд “ПЛІЧ-О-ПЛІЧ”

Правозахисний ЛГБТ Центр “Наш світ”

ГО “Жінки в медіа”

Центр “Соціальна Дія” 

БО “БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез”

ГО “Платформа прав людини”

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"