НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Правозахисники провели моніторинговий візит до Бердянської виправної колонії №77

13.07.2021

8 липня 2021 року моніторингова група у складі членів громадської ради при Міністерстві юстиції України Сергія Зуйкова, Ганни Скрипки та експерта Комітету з питань пенітенціарної системи виконання покарань та пробації, Голови правління ГО «Альянс української єдності», журналіста Всеукраїнського загальнодержавного громадсько-політичного, інформаційного, юридичного видання «Правова Україна» Олега Цвілого здійснила повторний моніторинговий візит до ДУ «Бердянська установа виконання покарань (№77) ». Нагадаємо, що під час попереднього візиту, який був здійснений у листопаді 2019 року, моніторингову групу не допустили до установи.

Ця колонія розташована в місті Бердянськ. Установа є виправною колонією мінімального рівня безпеки для чоловіків, засуджених на певний строк, які відбувають покарання вперше за нетяжкі злочини. Планова наповненість колонії – 947 осіб, а на день візиту в колонії перебувало 303 засуджених. За штатним розписом у колонії 184 одиниць персоналу.

Моніторингову групу безперешкодно допустили в установу попередньо провівши температурний скринінґ .

У супроводі начальника  установи підполковника внутрішньої служби Олени ЩЕРБАК відвідали КДіР, ДІЗО, ПКТ, житлову зону, медичну частину. Найбільша увага  була приділена безперешкодному конфіденційному спілкуванню із засудженими.

КДіР – ВІДДІЛЕННЯ КРАНТИНУ ТА РОЗПОДІЛУ ЗАСУДЖЕНИХ

Монітори відвідали дільницю карантину, де перебували 18  засуджених, які 6-7 липня 2021 року прибули етапом.

Під час бесід новоприбулі засудженні повідомили про наступне:

Звичної практики по прибуттю до установи, наприклад сидіти в позі так званого «зайчика»,  застосування фізичної сили,  примушування брати віник чи ганчірку та мити туалет під відеозапис не було;

У вільний час їх вишиковують колонами на території дільниці та примушують тривалий час стояти на місці;

Впродовж дня засудженим не дозволяється сідати та лежати на ліжках;

Серед новоприбулих був засуджених, який повідомив, що вже втретє прибуває до даної установи і це перший раз коли по прибуттю, до нього не застосовувалися заходи фізичного впливу, приниження та порушення його прав зі сторони співробітників та добровільних помічників адміністрації. Засуджений говорить, що це, мабуть тому, що адміністрації за раніше було відомо про приїзд правозахисників.

Слід зазначити, що під час огляду приміщень  КДіР та спілкуванні з новоприбулими засудженими було помічено значну кількість днювальних, а саме 7 (сім) осіб на 18 (вісімнадцять) новоприбулих, які були закріплені за даним відділенням. Зі слів самих днювальних відділення вони виконують функції підтримки порядку та ознайомлення засуджених з їхніми обов’язками, водночас монітори помітили, що один з новоприбулих засуджених виконує обов’язки днювального.

Разом з тим,  моніторингова група помітила, зовнішню та поведінкову відмінність, прояви негативного впливу, та психологічного тиску на новоприбулих вищезазначеними особами. Ці помічники, як правило,  вдягнуті в інший одяг,  не установленого зразка.

У відділенні карантину продовжують існувати неформальні відносини між різними групами засуджених, які побудовані та ґрунтуються на залякувані новоприбулих осіб.

ДІЗО/ПКТ

На день візиту в дисциплінарному ізоляторі перебувало  7 осіб, у ПКТ – 1 особа.

В приміщеннях ДІЗО та ПКТ відремонтовані. Туалет відгороджений невисокою стінкою. Матраци в незадовільному стані, дата виготовлення 2011 рік.

Засуджені, які відбувають стягнення в ДІЗО/ПКТ поскаржились на те, що у денний час в дисциплінарному ізоляторі закривають відкидні ліжка, тобто засуджений позбавлений можливості упродовж дня лежати або сидіти на ліжку.

 

Монітори безперешкодно мали змогу поспілкуватися з усіма засудженими, під час бесід було з’ясовано, що майже всі особи, які були поміщені в ДІЗО/ПКТ переважно колишні днювальні (старші днювальні).

Один з засуджених повідомив, що зі страху, що його почнуть бити, проковтнув цвях 18 см., медичну допомогу засуджений отримав через 2 дні.

Деякі  засуджені також наносили собі ушкодження.

На запитання моніторів, чому на вас наклали дисциплінарні стягнення, частина засуджених відповіли, що за побиття старшого днювального медичної частини через його жорстоке ставлення до них та інших в’язнів;

Інші, що вони відмовились виконувати незаконні вимоги  адміністрації колонії бувши на посадах днювальних та (або) старших днювальних, а саме бити інших в’язнів та вимагати з них кошти;

З Постанови про поміщення засудженого в ДІЗО, карцер установи: «допустив порушення режиму тримання, а саме підбурював засуджених до невиконання розпорядку дня в установі, підтримування злодійських традицій. Жаргонними та нецензурними словами, погрожував фізичною розправою…».

Під час роздачі їжі для засуджених в приміщеннях ДІЗО/ПКТ, монітори зафіксували, що засудженим під час роздачі обіду видали  ложки помічені дірками.

Монітори помітили, що на дверях камер ДІЗО/ПКТ замалювали ганебний надпис «заяв та скарг немає»

ЖИТЛОВА ЗОНА

Житлові кімнати відремонтовані та оснащені необхідними меблями. В кімнати потрапляє достатньо денного світла. Душові кабіни та туалет  є в житловій зоні.

Разом з тим,  у житлових приміщеннях спальні місця засуджених розміщені з порушенням їх права на особистий простір.

У вільному доступі для засуджених є бак із кип’яченою питною водою. В кімнатах для приймання їжі в наявності є – електричний чайник,  мікрохвильова піч,  холодильник. Мультиварки відсутні.

Перше, на що звернули увагу монітори, це одяг та взуття в яке одягнуті засуджені. Деякі були  взутті не по сезону,  одяг та взуття у  незадовільному стані.

Засудженим дозволили в літній сезон ходити в футболках темного кольору. Крім того, у засуджених з’явився вільний час, коли вони можуть займатися своїми справами або дивитися телевізор. Нагадаємо, що під час попередніх візитів було встановлено, що засуджені у вільний час до відбою мили підлогу (так звана «розмивка»), або ходили строєм, виконували «фіззарядку».

Засуджені повідомили, що у житлових зонах були проведені вибори нових днювальних з числа засуджених, при цьому зазначили, що участь у виборах приймали не всі. Після проведення виборів, днювальні, які пішли з посад були поміщені до ДІЗО, про що ми писали вище.

Засуджені наголосили на тому, що в колонії відбуваються позитивні зміни завдяки призначенню нового керівника. Разом з тим, у засуджених присутній страх бути покараними, вони  бояться, що їх знову почнуть бити, звертають увагу на те, що в керівному складі адміністрації установи залишились старі кадри, бояться що новий керівник установи одна не справиться і все повернеться через деякий час.

Крім того, один з засуджених повідомив, що 05-06 липня 2021 до установи приїжджав колишній керівник установи Коротич М.В., спілкувався з засудженими.

МЕДИЧНА ЧАСТИНА

Пройшовши на територію медичної частини моніторингова група не застала на робочому місці жодного медичного працівника окрім співробітників установи. На питання що вони тут роблять і де медичний працівник моніторингова група не отримала жодного пояснення.

Також монітори звернули увагу на те що всі засуджені, окрім одного, який був ізольований в окремій палаті у зв’язку із захворюванням на вітрянку, були вишикувані строєм вздовж палат де вони отримували лікування.

На запитання чому вони знаходяться не у своїх палатах та вишикувались в холі моніторингова група чіткої відповіді від засуджених не отримала.

Керівник колонії Олена Щербак повідомила моніторинговій групі, що вона неодноразово наголошувала засудженим,  що вони можуть не виходити з своїх палат, коли до приміщення медичної частини заходить керівний склад адміністрації або перевіряючі.

Монітори зробили висновок що вишиковування строєм засуджених які отримують лікування у медичній частині це стала практика даної установи.

Через 15 хв. до медичної частини прийшла фельдшер ЦОЗ ДКВС і повідомила, що не може надати моніторам для огляду приміщення медичної частини та медичну документацію.

Після того як моніторами було оголошено всім присутнім, що дані дії є грубим порушенням згідно ст.24 КВК України, керівник установи зателефонувала  до завідувача медичної частини №77 Ваніна І.Б..

В телефонній розмові завідувач медичної частини Ванін І.Б. у категоричній формі заборонив фельдшеру медичної частини допускати моніторингову групу до будь-якої медичної документації, зокрема огляд  журналу тілесних ушкоджень.

На нашу думку, в такий спосіб відбуваються системні приховування порушень прав людини в медичній сфері.

НАСТУПНОГО ДНЯ

09 липня 2021 року в ДУ «Бердянська виправна колонія (№77)» відбулось виїзне засідання Комітету ВРУ з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин на якому була присутня  Уповноважена Верховної ради з прав людини.

Перед засіданням Комітету, Уповноважена Верховної ради з прав людини разом з народними депутатами перевірили додержання прав ув’язнених:

«Вкотре зафіксували, що у виправній установі продовжують існувати неформальні відносини між різними групами засуджених, які побудовані та ґрунтуються на залякувані новоприбулих осіб.

Під час конфіденційних бесід новоприбулі засудженні повідомили про те, що їм забороняється сидіти та лежати на ліжках. Крім того, їх у вільний час вишиковують колонами на території дільниці та примушують тривалий час стояти на місці нерухомо, з метою виховної роботи.

Виявлені порушення обговорили на засіданні Комітету ВРУ з прав людини. Також йшлося про подальше функціонування Бердянської виправної колонії №77.

Зазначили про необхідність здійснення контролю з боку керівництва Офісу Генерального прокурора за станом досудового розслідування в кримінальних провадженнях, відкритих за фактами побиття та вимагання коштів від засуджених працівниками установи.

За результатами засідання членами Комітету прийнято рішення заслухати Міністра юстиції Дениса Малюську щодо ухвалених ним рішень стосовно діяльності Бердянської виправної колонії №77.

Члени Комітету зауважили, що вся отримана ними інформація про порушення прав засуджених буде передана до правоохоронних органів для відповідного реагування.»

PS. Частина звіту є конфіденційною і не публікується.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"