НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Правозахисники домоглися закриття справи проти пенсіонера, відкритої СБУ за перепост у фейсбуку

04.03.2021

Юристи черкаської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) домоглися закриття справи проти пенсіонера, колишнього вчителя географії Володимира Терещенка, якого звинуватили в закликах до повалення влади через перепост публікації в соцмережі.

Про це повідомляється на сторінці УГСПЛ у фейсбуку.

3 березня Чигиринський районний суд Черкаської області звільнив обвинувачуваного від кримінальної відповідальності на підставі “зміни обстановки” – ст. 48 Кримінального Кодексу України (ККУ).

Таким рішенням суддя визнав, що Терещенко перестав бути суспільно небезпечним.

“Пів року був у стані стресу, через обшуки та обвинувачення. А ще й були люди, які раділи цьому. Але я дякую всім, хто мене підтримував. Судді відчули цю підтримку і дали належну оцінку подіям”, — розповів пенсіонер.

Він також наголосив: те, що сталося, навчило його уважно ставитися до публікацій у соцмережах, але свою громадську діяльність він планує продовжити.

Нагадаємо, що Терещенку загрожували три роки в’язниці та конфіскація майна за репост у 2018 році публікації у фейсбуку, в якій, на думку Служби безпеки України, чоловік закликав до повалення державного ладу (ст. 109 ККУ).

У дописі була картинка з кулеметом “Максим” і словами про негідників при владі, стадіон, де треба їх зібрати, та про розстріл.

Проте кримінальну справу проти Терещенка порушили лише у 2020 році, після експертизи, яка нібито підтвердила, що слова на зображенні свідчать про заклик до повалення влади.

Сам Терещенко звинувачення відкидав і заявляв, що “не виступав з радикальною чи сепаратистською позицією проти влади, тим паче проти Конституції“. 

Він та його адвокатка Людмила Геращенко наголошували, що кримінальна справа є помстою за небайдужу громадянську позицію Терещенка. Він активно виступав за надання Чигирину статусу гетьманської столиці, організовував пікети проти будівництва птахофабрики, за збереження лісів Черкащини тощо.

Нагадаємо, що Терещенко не перший українець, якого судять за репости. Так, згідно з дослідженням “Платформи прав людини”, з 2014 до 2018 року українські суди ухвалили 118 вироків за дії в інтернеті, які, на думку суддів, могли загрожувати державі. Найбільше вироків суди ухвалювали стосовно висловлювань, які зачіпають національну безпеку.

На відміну від Росії, де влада переслідує громадян, зокрема, за образи президента Володимира Путіна, в Україні немає спеціального регулювання активностей користувачів, а тому українські правоохоронці відкривають провадження за статтями за публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, до захоплення державної влади, а також до зміни меж території або державного кордону України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"