НОВИНИ

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

РУБРИКАТОР

Правозахисники вимагають зробити процес обрання омбудсмена відкритим

11.05.2017

На цьому було наголошено під час прес-конференції, під час якої учасники Правозахисного порядку денного презентували відкриту заяву до Голови Верховної Ради України щодо конкурсу на посаду Уповноваженого з прав людини, в якій містяться зокрема і рекомендації, спрямовані на залучення громадськості до оцінки кандидатів на цю посаду.

«Попри вагомість і значимість питання обрання нового Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, ми досі майже нічого не знаємо ні про потенційних кандидатів, ні про список, який наразі обговорюється в Парламенті, адже такі обговорення відбуваються за «закритими дверима». Насправді дуже важливо, щоб ця людина була абсолютно незалежна від будь-яких політичних впливів. Саме тому процедура призначення і обрання на цю посаду має бути поза політичними призначеннями або партійними квотами. Тому важливо вже зараз убезпечити інституцію Омбудсмана від політичного впливу. Омбудсман повинен бути голосом на захист високих міжнародних стандартів захисту прав людини і, виходячи з цього, висловлювати свою позицію, а не обслуговувати інтереси якихось політичних партій, груп, фракцій тощо», – переконана голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Правозахисники пропонують запровадити відкритий конкурс на посаду Уповноваженого з прав людини. Така процедура надасть цьому процесу об’єктивності, прозорості й обґрунтованості.

«Омбудсман не може існувати без громадянського суспільства, а для громадянського суспільства Омбудсман є вагомим важелем впливу на політику держави. За такої ситуації виглядає досить логічним, щоб участь громадянського суспільства мала певний вплив на рішення Парламенту. На сьогодні інституція Уповноваженого з прав людини активно розвивається, тому, на моє переконання, було б слушним, якби потенційні кандидати надавали своє бачення подальшого розвитку цієї інституції, за цим можна було б визначити їх придатність для виконання функцій на посаді Уповноваженого. Сподіваюсь, наші висновки, які містяться у відкритому звернені до Голови Верховної Ради, будуть прийняті Парламентом і враховані під час прийняття виваженого кроку», – зазначив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко.

У свою чергу, заступник директора Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко навів декілька прикладів того, як  політична складова заважає виконувати покладені функції на посаді Уповноваженого з прав людини.

Дослухатися до заяви правозахисників і провести відкритий конкурс на посаду Уповноваженого з прав людини закликала парламентарів і виконавча директорка Amnesty International в Україні Оксана Покальчук.

«Відкритість і прозорість має бути в усьому, а особливо – щодо інституції Омбудсмана в Україні. Якщо особа, яка займатиме цю посаду, буде керуватися партійними інтересами або інтересами, які суперечитимуть правам людини, правозахисне суспільство жодним чином не зможе комунікувати з нею», – зазначила Оксана Покальчук.

Менеджер з адвокації і партнерства, Freedom House в Україні Зорян Кісь повідомив присутнім, що міжнародні стандарти чітко передбачають, що порядок обрання і призначення Омбудсмана має встановлюватися згідно з процедурою, якою гарантується незалежність Омбудсмана, а також передбачають участь громадянського суспільства на всіх етапах цього процесу. Також він назвав Уповноваженого з прав людини ключовим інструментом для розвитку демократії в Україні.

У заяві Правозахисного порядку денного, серед іншого, містяться вимоги і критерії, яким повинен відповідати кандидат на посаду Уповноваженого з прав людини.

«У нашій заяві наведено невеликий список осіб, яких ми бачимо на цій посаді, тих, на кого можна рівнятись. Це не значить, що вони обов’язково йтимуть на конкурс, і наведений нами список не повний, але ми були б раді бачити на конкурсі Ларису Денисенко, Євгена Захарова, Валерію Лутковську, Володимира Яворського», – зазначила Олександра Матвійчук, відповідаючи на питання журналістів.

Відкрита заява Правозахисного порядку денного з приводу призначення Уповноваженого з прав людини    

Нагадаємо, результати загальнонаціонального дослідження «Права людини в Україні» показали, що 78% правозахисників вважають співпрацю з Офісом Уповноваженого ефективною.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"