НОВИНИ

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

РУБРИКАТОР

Правозахисники вимагають не призначати на посаду у ДБР правоохоронця, який переслідував їх колегу

05.07.2018

У зв’язку з повідомленням про участь у співбесіді для проходження конкурсного відбору на посаду начальника Вінницького управління ДБР Дмитром Руденком  Українська Гельсінська спілка з прав людини звертається із публічною заявою щодо неприйнятності такого рішення про можливе затвердження Дмитра Руденка на цій посаді.

П’ять років тому помер Дмитро Гройсман, при цьому значну кількість часу й сил в останні місяці віднімала в нього порушена проти нього «порнографічна справа». При цьому Дмитро всерйоз припускав, що йому можуть присудити реальний вирок з реальним терміном позбавлення волі, про що ми з ним говорили в практично останніх розмовах телефоном та в електронних листах – настільки серйозною й «незламною» була воля й наміри тих, хто фабрикував цю справу.

Дмитро Руденко, і це є доведеним фактом, в якості начальника відділу слідчого управління УМВС України у Вінницькій області брав безпосередню участь в кримінальному переслідуванні Дмитра Гройсмана, керівника Вінницької правозахисної групи, який активно виступав проти міліцейської сваволі, захищав права осіб, що перебували в місцях несвободи, був одним із найактивніших українських правозахисників, що систематично виступали за скасування смертної кари в Україні.

Дмитро Руденко

Сфабрикована і замовна справа проти Дмитра Гройсмана, що її активно розкручували поборники моралі – вінницькі слідчі на чолі з Дмитром Руденком, і яка відняла у Дмитра Гройсмана велику кількість часу, сил, ресурсів – стала одним із факторів, який вплинув на його передчасну смерть в серпні 2013 року, коли хворе серце не витримало стресу й навантажень. Дмитро Гройсман помер, не дочекавшись виправдувального вироку у порушеній проти нього справі, а жоден із активних учасників тієї «порнографічної» справи, порушеної проти вінницького правозахисника, не поніс відповідальності за свої нечистоплотні та злочинні дії – про таку кваліфікацію можна стверджувати з огляду на встановлені факти щодо того, як провадилось розслідування. Щонайменше всі учасники того процесу, які його «фабрикували», – слідчі, прокурори, судді – повинні бути усунуті від будь-яких посад, що пов’язані з виконанням державних функцій. Ніяка фаховість чи професіоналізм – в чому є теж великий сумнів з огляду на участь зазначених осіб у справі Дмитра Гройсмана – не може виправдати відсутність елементарної порядності.

Українська Гельсінська спілка прав людини

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"