НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Правозахисники вимагають конкурсу на посаду Омбудсмана (відкритий лист)

13.06.2017

Ми, представники українських правозахисних організацій, заявляємо про свою повну підтримку позиції Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин щодо призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Ще 31 січня у нашій відкритій заяві ми наполягали на тому, що процедура призначення Уповноваженого має відповідати Паризьким принципам ООН, а саме передбачати всі необхідні гарантії забезпечення плюралістичного представництва громадських сил (громадянського суспільства), що беруть участь в діяльності з просування та захисту прав людини. На цьому ж ми наголошували і в заяві 10 травня.

На превеликий жаль, наша позиція була тоді проігнорована депутатським корпусом та головою Верховної ради України.

Ми, як і раніше, переконані, що гарантувати незалежність кандидатів на зайняття цієї посади та їх відповідність професійним й етичним вимогам можна лише через проведення відкритого конкурсу із залученням представників громадянського суспільства до процесу відбору кандидатів.

Ми вважаємо, що відповідальність за призначення Уповноваженого, у повній відповідності до Паризьких принципів ООН, має взяти на себе Голова Верховної Ради України.

Ми вимагаємо від спікера Андрія Парубія:

·      Невідкладно провести зустріч із правозахисними організаціями, зокрема з тими, що входять до коаліції “Правозахисний порядок денний”;

·  Створити консультативну конкурсну комісію чи номінаційний комітет за участі представників правозахисних організацій;

Ми готові всіляко сприяти в організації та проведенні конкурсного відбору, зокрема – через делегування до конкурсної (номінаційної) комісії членів та членкинь наших організацій.

ГО “КиївПрайд”

Центр громадянських свобод

Центр інформації про права людини

Кримська правозахисна група

Медійна ініціатива за права людини

Харківська правозахисна група

Фундація “Відкритий діалог”

Міжнародна Амністія в Україні

Українська Гельсінська спілка з прав людини

ЛОПЦ “Альтeрнатива”

Проект “Без кордонів”

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"